Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Krížovú cestu v prírode absolvovalo asi 200 veriacich Gregoroviec

Foto: TASR

Tradícia krížových ciest v tejto obci siaha desaťročia dozadu, keď sa ešte chodilo s krížom po dedine.

Gregorovce 29. marca (TASR) – Desiatky veriacich z obce Gregorovce, okres Prešov, dnes predpoludním putovali po Krížovej ceste, aby si pripomenuli udalosti Veľkého piatka.

Štrnásť zastavení absolvovali na ceste od miestneho rímskokatolíckeho kostola cez les v miestnej časti Vinica až ku krížu, ktorý tu postavili pred niekoľkými rokmi.

Kaplán Dalibor Ondrej pre TASR uviedol, že takúto krížovú cestu pod holým nebom absolvujú tamojší veriaci kresťania dvakrát ročne na jar a na jeseň.

Aj tu v Gregorovciach sa to stalo zvykom, že sa schádzame na Veľký piatok, aby sme kráčali vonku v prírode v tom Božom chráme po krížovej ceste a modlili sa a boli prítomní pri Ježišovi, ktorý nesie svoj kríž,“ hovorí miestny kaplán.

Tradícia krížových ciest v tejto obci siaha desaťročia dozadu, keď sa ešte chodilo s krížom po dedine. Pred niekoľkými rokmi však vnikla myšlienka osadiť na turistickom chodníku kríž, čo miestni veriaci v roku 2009 aj zrealizovali.



Následne sa rozhodli, že na trase od kostola po tento kríž budú robiť krížovú cestu. Vydávajú sa na ňu vždy na Veľký piatok a na sviatok Panny Márie v septembri. Obrazy jednotlivých zastavení, ktoré symbolicky znázorňujú umučenie a ukrižovanie Krista našli na internete a umiestnili na drevené stojany a pri každom horia fakle.

„Páči sa mi keď sa vyberieme takto von do lesa. Spolu prejdeme všetky zastavenia a pomodlíme sa, aby sa Ježiš za nás prihovoril u Pána Boha. Teším sa, že ľudí neodradilo ani počasie aj keď nás chodí viac,“ povedala staršia účastníčka krížovej cesty.

Pri spoločných modlitbách doteraz nikdy nechýbali ani členovia dvoch zoskupení mládežníckeho speváckeho zboru. Ten sa stretáva pravidelne raz za týždeň a túto akciu už zaradili do svojho kalendára. Rovnako dnes pri spoločných modlitbách nechýbali ani zástupcovia obecného dobrovoľného hasičského zboru.