Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Gutenbergova knižnica predstavuje unikátne knihy od 15. storočia

Na snímke historická Apponyiovská knižnica. Oponice, 9. marca 2016. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Na výstavu Gutenbergova knižnica, ktorá potrvá do 27. marca tohto roka, zapožičala unikátne biblie Slovenská národná knižnica.

Oponice 9. marca (TASR) – Vynález nového typu kníhtlače v Európe v polovici 15. storočia Johannom Gutenbergom predstavuje výstava v Apponyiovskej knižnici v Oponiciach neďaleko Nitry. V zbierkach knižnice sa kedysi nachádzala Gutenbergova Biblia, ktorou vo februári 1455 začal Gutenberg hromadnú tlač. Dodnes existuje približne 60 jej exemplárov, väčšina z nich je na území Nemecka.

Na výstavu Gutenbergova knižnica, ktorá potrvá do 27. marca tohto roka, zapožičala unikátne biblie Slovenská národná knižnica. „Medzi nimi dominuje Biblia Germanica z roku 1477, Lutherova Biblia, zaujímavá je aj kniha z 15. storočia Ars moriendi (Umenie zomierať),“ povedal správca Apponyiovskej knižnice Peter Králik. Podľa jeho slov výstava zároveň ukazuje návštevníkom aj ďalší význam Gutenbergovho vynálezu. „Dovtedy boli knihy prístupné len veľmi úzkemu okruhu ľudí. Hromadnou tlačou kníh stratila cirkev monopol na šírenie informácií, knihy sa postupne dostávali aj k stredným, menej bohatým vrstvám,“ skonštatoval Králik.



Do fondu Apponyiovskej knižnice patrí približne 20.000 exemplárov, ktoré si môžu návštevníci pozrieť celoročne. Do kníh môžu nahliadnuť za dodržania stanovených podmienok, v bielych rukavičkách. „Sme jediná knižnica tohto typu na Slovensku, ktorá to umožňuje,“ povedal Králik. Knižné tituly pokrývajú 17 vedných disciplín a 31 tematických skupín, písané sú v desiatich jazykoch. Najstaršou knihou je dielo gréckeho rečníka Isokrata zo švajčiarskeho Bazileja z roku 1515, najmladšia anglický román Strašidelný dom, pochádza z roku 1940.

Okrem ďalších diel obsahuje knižnica vzácne aktá pápežov a koncilov, dielo Giordana Bruna z roku 1585, prácu Isaaca Newtona zo začiatku 18. storočia, listy Galilea Galileiho univerzite v Pise, verše Michelangela Buonarrotiho, diela Machiavelliho či Pietra Arutina z prvej polovice 16. storočia, Berniniho, Borrominiho, Leonarda da Vinciho. V knižnici sa nachádzajú prvé vydania románov Alexandra Dumasa, Charlesa Dickensa, Honoré de Balzaca, Viktora Huga i tvorba Kanta, Fichteho, Schillera, Goetheho či Rousseaua. Finančná hodnota knižnice je podľa slov jej správcu obrovská, no oveľa vyššia je jej spoločenská hodnota.

Historická Apponyiovská knižnica je v správe Slovenskej národnej knižnice. Jej základy položil gróf Anton Juraj Apponyi vo Viedni v roku 1774. Koncom 18. storočia prevýšil počet jej zväzkov hranicu 30.000, čím sa zaradila k najbohatším šľachtickým knižným zbierkam v stredoeurópskom meradle. Začiatkom júna 1827 knižnicu presťahovali do Bratislavy, kde bezplatne slúžila verejnosti 19 rokov. Po nezhodách jej majiteľa Antona Apponyiho s mestskou radou knihy na vozoch s volskými povozmi presťahovali do rodinného sídla v Oponiciach.

Knižnica bola preriedená trikrát na aukciách vo Viedni, v Londýne a Prahe. Práve aukcia v Prahe v roku 1939 znamenala pre knižnicu najväčšiu pohromu. Gróf Károlyi dal z jej fondov previezť približne 10.000 zväzkov na dražbu, pričom oficiálne sa na aukcii v Struskovej aukčnej sieni vylicitovalo iba 1302 zväzkov. Zvyšok sa v Prahe stratil, čo sa zdôvodňovalo napätou politickou situáciou a vojnou. Do Oponíc sa knižnica vrátila až po rekonštrukcii priestorov v septembri 2011. Odvtedy ju navštívilo približne 200.000 návštevníkov, jednu tretinu tvorili cudzinci.