Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Gymnázium J.Papánka dáva šance aj nevidiacim a slabozrakým študentom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Gymnázium už dokončili piati nevidiaci študenti, v súčasnosti sú na škole ďalší slabozrakí žiaci.


Bratislava 27. novembra (TASR) – Aj deti so zrakovým postihnutím sa môžu uplatniť v kolektíve študentov gymnázia, ktoré nie je zamerané na deti so špecifickými potrebami. Príkladom je spolupráca dvoch bratislavských škôl, Spojenej školy internátnej pre deti so zrakovým postihnutím a Gymnázia Jána Papánka.

Viacero študentov zo spojenej školy dostáva príležitosť študovať na gymnáziu, ktoré je vďaka sídlu na Vazovovej ulici známe ako Vazka. Riaditeľka gymnázia Gabriela Dorňáková priznáva, že účasť študentov so špecifickými potrebami je prínosom aj pre jej školu. "Ich účasť prináša pozitíva v snahe naučiť našich študentov byť citlivými a ohľaduplnými voči iným ľuďom," poznamenala Dorňáková. Gymnázium už dokončili piati nevidiaci študenti, v súčasnosti sú na škole dvaja slabozrakí žiaci.

Postupom času sa projekt spolupráce medzi školami rozšíril. "Už tri roky organizujeme spolu s našimi študentmi pre žiakov na Svrčej vianočný koncert Vazka deťom. Zisk z koncertu venujeme tejto škole a zároveň majú žiaci Svrčej možnosť zapojiť sa do programu," priblížila Dorňáková.

Vyzdvihla tiež spoluprácu medzi obidvoma školami v oblasti poradenstva. Výchovný poradca-oftalmopéd zo spojenej školy Marián Šimko pôsobí i na Vazke ako špeciálny pedagóg. "V prvých rokoch našej spolupráce veľmi pomohol aj našim učiteľom pri práci so žiakmi so špeciálno-pedagogickými potrebami," ozrejmila riaditeľka Gymnázia Jána Papánka.