Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Starobylý kostolík nad obcou Haluzice je starší, ako sa predpokladalo

Románsky kostolík v obci Haluzice, okres Nové Mesto nad Váhom, patrí medzi perly Považia. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Historické materiály jeho vznik datovali do 13. storočia.

Haluzice 20. júla (TASR) - Starobylý kostolík nad obcou Haluzice v okrese Nové Mesto nad Váhom je starší, ako sa doteraz predpokladalo. Historické materiály jeho vznik datovali do 13. storočia. Archeologický výskum, ktorý v interiéri kostolíka prebieha od začiatku týždňa, však dokazuje, že ho postavili už v 12. storočí. Poverený riaditeľ Trenčianskeho múzea Peter Martinisko dokonca pripúšťa, že mohol vzniknúť už v 11. storočí.

Podľa archeológa Michala Mlynku už minuloročný výskum priniesol indície, že kostolík pochádza z 12. storočia. Bolo to však potrebné potvrdiť archeologickým výskumom, ktorý sa začal v pondelok (14. 7.) a potrvá celý budúci týždeň. Tohtotýždňové nálezy mincí z čias Arpádovcov potvrdzujú, že kostolík postavili zrejme už v 12. storočí. „Dnes ešte ťažko presne povedať, o aké mince ide. Denáre, ktoré sme našli, sú buď z čias Štefana II., ktorý vládol od roku 1116, prípadne z neskoršieho obdobia, kedy vládol v Uhorsku Belo IV. Ale už to, že sú to Arpádovci, sú nálezy dosť vzácne,“ skonštatoval Mlynka.

Archeologický výskum

Románsky kostolík v obci Haluzice, okres Nové Mesto nad Váhom, patrí medzi perly Považia.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Od pondelka našli v interiéri kostolíka dobrovoľníci pod dohľadom profesionálnych archeológov ľudské kosti z pozostatkov hrobov, klince z rakiev, zvyšky omietky, zvyšky podlahy a mince – medené denáre z čas Arpádovcov a strieborné grajciare z 15. a 16. storočia. „Archeologickému výskumu predchádzal geofyzikálny prieskum, ktorý nám odhalil nejaké anomálie v rámci exteriéru a interiéru. V exteriéri sa potvrdila existencia prístavby ku kostolíku, išlo pravdepodobne o vežu. Anomália v interiéri naznačovala základ oltára, napokon sa ukázalo, že je to dutina vytesaná do skaly, v ktorej je nejaká drevená škatuľka. Uvidíme, čo nám odhalí. Je to asi relikviár s relikviou nejakého svätého,“ doplnil archeológ.



Prvá písomná zmienka

Románsky kostolík v obci Haluzice, okres Nové Mesto nad Váhom, patrí medzi perly Považia.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Archeologický výskum robí Historicko-astronomická spoločnosť Ilava formou dobrovoľníckych workshopov. „Výskum je platený z grantu ministerstva kultúry Obnovme si svoj dom a finančne sa na ňom podieľa aj Farský úrad v Bošáci, ktorý dobrovoľníkom poskytuje aj ubytovanie,“ priblížil Martinisko s tým, že náklady na výskum vrátane konzervovania a geofyzikálneho prieskumu sa vyšplhajú na 8500 eur.

Prvá písomná zmienka o haluzickom opevnenom kostolíku pochádza z roku 1299. Kostol mal zvonicu a postupom rokov ho najskôr goticky a neskôr renesančné upravili. Na začiatku 18. storočia z neho odviezli neskorogotickú sochu madony z konca 15. storočia. Od roku 1718 je vo farskom kostole v Beckove. Kostol slúžil veriacim do začiatku 19. storočia. Väčšia rekonštrukcia sa uskutočnila v roku 1968.