Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Handlová chce zrealizovať projekt na spracovanie BRO

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Náklady na investíciu vyčíslila na približne 908.000 eur, o financie na tento účel sa bude uchádzať z Operačného programu Kvalita životného prostredia.

Handlová 30. apríla (TASR) - Projekt, ktorý by riešil komplexné spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu (BRO), má záujem zrealizovať samospráva Handlovej. Reaguje tým aj na novelu zákona o odpadoch. Náklady na investíciu vyčíslila na približne 908.000 eur, o financie na tento účel sa bude uchádzať z Operačného programu Kvalita životného prostredia. Predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok (NFP), ako i spolufinancovanie mestom, odsúhlasili na svojom rokovaní tento týždeň (28.4.) handlovskí mestskí poslanci.

Projekt s názvom Zavedenie triedeného zberu a zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu v meste Handlová počíta s vybudovaním kompostárne s výmerou 40x26 metrov, ktorá by mala vzniknúť na skládke odpadu na pozemku mestskej spoločnosti Hater Handlová. Radnica už má aj pripravenú projektovú dokumentáciu na stavebné povolenie. "V kompostárni bude prebiehať spracovanie časti biologicky rozložiteľného odpadu štiepkovačom alebo traktorom poháňaným miešacím vozom s hydraulickou rukou. Táto biomasa bude vyskladňovaná na kompostovaciu plochu a bude sa pravidelne prekopávať prekopávačom od traktora. Po dozretí bude kompost preosievaný preosievačom a frakcie budú ďalej využité," uviedol Peter Cagáň z referátu regionálneho rozvoja a strategického plánovania Mestského úradu (MsÚ) v Handlovej.

Súčasťou plánovanej investície je aj nákup technologického vybavenia potrebného na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu a zakúpenie dvoch veľkostí kompostérov pre handlovské domácnosti. Pre rodinné domy to budú nádoby s objemom 240 litrov a pre obytné domy s objemom 1100 litrov. "V meste by tak malo vzniknúť približne 100 stojísk pre 1400 domácností," spresnil Cagáň.

Radnica má ambíciu investíciu financovať z výzvy, ktorá sa dotýka predchádzania vzniku odpadov a vyhlásilo ju Ministerstvo životného prostredia SR. Predpokladané náklady na investíciu odhadla na 908.040 eur, na financovaní projektu by sa mala podieľať sumou 45.402 eur. Žiadosť o NFP predloží podľa Cagáňa v najbližšom období.