Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Regióny

Mladý Handlovčan chce absolvovať cestu do Teheránu na bicykli

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Mladému cyklistovi so skompletizovaním všetkých materiálov pomôže tím ľudí v Handlovej.

Handlová 28. januára (TASR) - Mladý Handlovčan, 19-ročný Michal Polgár plánuje na bicykli prejsť trasu Handlová-Teherán-Handlová. Presný termín uskutočnenia Projektu Teherán, ako nazval plánovanú cyklotrasu, ešte stanovený nemá, no predpokladá, že sa mu projekt podarí uskutočniť v období leta až jesene v tomto roku. Polgár už v minulosti na bicykli absolvoval trasu Handlová-Budapešť-Handlová.

Ako pre TASR uviedol Polgár, cyklotrasa Handlová–Budapešť-Handlová v ňom vzbudila cestovateľského ducha. "Viem, nie je to práve dychvyrážajúce, ale ako na svoju prvú cestu som na ňu hrdý. Dnes už rozmýšľam o dlhšej profesionálnejšej trase, Handlová–Teherán–Handlová. Táto cesta je už aj nebezpečnejšia, ale za to skúsenostne nekonečná. Viem, čo taká cesta obnáša a čas a úsilie, ktoré tomu musím obetovať. Avšak rád by som doniesol trochu tých skúseností na Slovensko vo filmovej a obrázkovej podobe."

Mladému cyklistovi so skompletizovaním všetkých materiálov pomôže tím ľudí v Handlovej, ktorého cieľom bude čo najlepšie zostrihať a upraviť všetky zábery, spracovať hudbu, ambienty, a zvukové prostredie. Trasa, ktorú náplanoval je zatiaľ orientačná a cesta sa bude v niektorých častiach z rôznych dôvodov meniť.

Cesta mu zaberie niekoľko mesiacov, počas ktorých sa mu naskytne možnosť nakrútenia veľkého množstva filmového materiálu. "Plán by sa mal uskutočniť na leto/jeseň 2013," doplnil Polgár.


Projekt Tehrán


Projekt Teherán vznikol podobne ako projekt Budapešť. "Prejsť viac ako 8000 km na bicykli, prechádzať cez asi šesť krajín, vidieť obrovské množstvo miest, lúk, riek, jazier, naučiť sa vážiť si okolie, byť samostatný a k tomu hlavne inšpirovať ľudí je sen, ktorý sa s pomocou dobrých ľudí mení na realitu," vysvetlil Polgár.

Predchádzajúca cesta na Budapešť sa podľa slov mladého cyklistu podarila na výbornú. "Spočiatku to boli len sny mladého chlapca. Prejsť na starom československom bicykli so starou mapou do susedného štátu bolo väčšine ľudí na smiech. V podstate ani neviem ako mi to napadlo, bol to len záblesk počas jednej cesty bicyklom a táto myšlienka vo mne vyvolala veľkú eufóriu. Postupne ako čas plynul som sa do nej tak vžil, že nakoniec bolo neprípustné, aby som to nespravil alebo aby sa niečo pokazilo a myslím, že sa to deje aj teraz s Projektom Teherán."

Ako uviedol Polgár, predchádzajúca cyklotrasa mala pomalý spád. "Teherán je však opačný prípad. Všetko zatiaľ vychádza perfektne a sám sa tomu čudujem. Neveril som, že sa zapojí toľko ľudí a poskytnú mi podporu pevnú ako kameň. Som im neskutočne vďačný a ich podporu si ako mladý človek vážim dvojnásobne. Projekt je už teda neodvratná záležitosť a rád by som ho uskutočnil v čo najbližšom termíne, ktorý bude možný," uzavrel Polgár.