Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Regióny

Handlová obnovila partnerstvo s maďarskou obcou Šáp

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Vzájomnú spoluprácu potvrdili v týchto dňoch predstavitelia oboch samospráv v Maďarsku opätovným podpisom partnerskej zmluvy pri príležitosti 25. výročia priateľstva.

Handlová 25. augusta (TASR) - Mesto Handlová obnovilo partnerstvo s maďarskou obcou Šáp. Vzájomnú spoluprácu potvrdili v týchto dňoch predstavitelia oboch samospráv v Maďarsku opätovným podpisom partnerskej zmluvy pri príležitosti 25. výročia priateľstva. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Šáp a Handlovú k sebe viažu rodinné kontakty. V roku 1946 sa väčšina Slovákov, ktorí opustili Šáp, usadila v Handlovej a jej okolí. Preto takmer každá rodina v Šápe má rodinu v Handlovej," ozrejmila Paulínyová.

Medzi cenné pamiatky maďarskej obce podľa nej patrí kalvária vybudovaná v štýle ľudové­ho baroka na konci 18. storočia a obec ju zrekonštruovala v roku 2003, barokový rímskokatolícky kostol postavený z roku 1776 a Pamät­ný dom, ktorý sprístupnili v roku 2000. "Bohatstvom Šápu je aj nehmotné kultúrne dedičstvo - miestne banícke tradície. Obec, kto­rá má v súčasnosti takmer 3000 obyvateľov, si zachovala a dodnes ctí ľudové tradície slovenskej národnosti a udržiava sesterské vzťahy so slovenskou baníckou osadou," dodala.