Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Regióny

Samospráva v Handlovej prijala etický kódex volených predstaviteľov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Prijatím kódexu samospráva reaguje na umiestnenie v rebríčku transparentnosti samospráv, vlani skončila na 42. mieste.

Handlová 12. apríla (TASR) - Volení predstavitelia mesta Handlová sa pri výkone svojej funkcie budú riadiť etickým kódexom. Súborom noriem chce vedenie samosprávy dosiahnuť vyššiu transparentnosť, dokument prijali na svojom poslednom rokovaní mestskí poslanci. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Etický kódex je súbor morálnych noriem, ideálov a princípov organizácie, pre ktorú je určený. Ustanovuje zásady etického správania v súvislosti s vykonávaním verejnej služby v pros­pech obyvateľov Handlovej," priblížila Paulínyová.

Prijatím kódexu samospráva reaguje na umiestnenie v rebríčku transparentnosti samospráv, vlani skončila na 42. mieste. "Prioritou vedenia mesta v nasledujúcich rokoch je pokračovať v rastúcom trende a zlepšovať sa," spomenul v dôvodovej správe viceprimátor Radoslav Iždinský. Najslabšími zložkami hodnotenia sú podľa neho aj naďalej oblasti dotácie a granty, predaj a prenájom majetku, byty a zariadenia sociálnych služieb, ale aj etika a konflikt záujmov. "Kľúčovými opatreniami v boji proti korupcii sú odbornosť, verejný záujem a kontrola, efektívne hospodárenie s majetkom a férová personálna politika," ozrejmil.

Iždinský ďalej podotkol, že osobitný dôraz však treba klásť aj na etiku a možný verejný konflikt záujmov verejných funkcionárov a volených zástupcov na postoch primátorov, poslancov, členov komisií a členov správnych a dozorných rád mestských firiem či organizácií. "Jedným z nástrojov v boji proti korupcii sú aj etické kódexy. Mesto prijalo Etický kódex zamestnanca mesta Handlová vlani 1. februára, zároveň zriadilo schránku dôvery pre anonymné podnety a funkciu splnomocnenca pre etiku, na ktorú si zamestnanci mestského úradu zvolili právničku mesta Zuzanu Hujsiovú," pripomenul viceprimátor.

Kódexom sa budú riadiť aj členovia komisií, štatutári a riaditelia mestských spoločností, členovia dozorných a správnych rád, hlavná kontrolórka mesta, členovia bytovej rady, školských rád aj obecnej školskej rady. Jeho dodržiavanie sa nedá vymáhať a jeho porušenie nemá právne následky.

"Schválením tohto dokumentu dávajú volení predstavitelia najavo, že etiku a morálku si vysoko cenia. Je to aj výsledok práce verejných funkcionárov minulých volebných období, ktorí etické normy rešpektovali, teraz sú potvrdené tiež poslaneckým zborom," skonštatovala Paulínyová.