Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Regióny

Handlová spúšťa novú sociálnu službu v podobe servisných poukážok

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poukážky si mesto objedná od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Od mesta si ju potom bude môcť kúpiť fyzická osoba alebo odkázaná osoba, a to na sociálnom oddelení mestského úradu.

Handlová 28. marca (TASR) - Mesto Handlová v apríli spustí novú sociálnu službu v podobe servisných poukážok. Tie budú určené na pomoc odkázaným osobám, ktoré si s domácimi prácami samy neporadia, zároveň tak samospráva podporí miestne sociálne podniky. Informovala o tom hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

Servisné poukážky predstavujú jeden z druhov pomoci na podporu dopytu po službách registrovaných sociálnych podnikov. "Ako platobný prostriedok - cenina v nominálnej hodnote desiatich eur - sa používajú na platbu za služby, ktoré poskytujú registrované sociálne podniky, napríklad upratovacie práce, kosenie, rezanie stromov a kríkov alebo príprava palivového dreva," pripomenula Paulínyová.

Zakúpením servisných poukážok človek podľa nej nielen ušetrí čas potrebný na bežné domáce práce, ale zároveň podporí ľudí nájsť si uplatnenie v sociálnych podnikoch, predovšetkým tých, ktorí majú obmedzené možnosti presadenia sa na trhu práce.

Poukážky si mesto objedná od Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Od mesta si ju potom bude môcť kúpiť fyzická osoba alebo odkázaná osoba, a to na sociálnom oddelení mestského úradu. "Modrú servisnú poukážku môže použiť akákoľvek fyzická osoba. Ružovú servisnú poukážku môže použiť iba osoba s právoplatným rozhodnutím na odkázanosť na sociálnu službu, ktoré vydáva mesto," priblížila Paulínyová.

Obyvatelia si potom budú môcť podľa nej objednať službu od registrovaného sociálneho podniku, ktorý ju zrealizuje, a zaplatia za ňu práve servisnými poukážkami. "Sociálny podnik požiada ministerst­vo o odkúpenie servisných poukážok a ministerstvo mu vyplatí sumu za odkúpené poukážky," dodala.