Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Regióny

Handlovskí mestskí policajti zachránili život obyvateľa i pomocou AED

Na archívnej snímke AED. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Službukonajúcim príslušníkom sa vďaka rýchlemu presunu a okamžitej resuscitácii podarilo obnoviť životné funkcie občana Handlovej.

Handlová 31. júla (TASR) - Handlovskí mestskí policajti uplynulý víkend zachránili život obyvateľovi mesta. Na obnovenie jeho životných funkcií použili i automatický externý defibrilátor (AED). Informovala o tom v pondelok hovorkyňa mesta Jana Paulínyová.

"Hliadka mestskej polície (MsP) prijala v sobotu (29. 7.) oznam z tiesňovej linky Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby, ktoré požiadalo MsP o asistenciu pri vykonaní kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR) na Ulici J. Vallu," uviedla Paulínyová.

Službukonajúcim príslušníkom sa vďaka rýchlemu presunu a okamžitej resuscitácii podarilo podľa nej obnoviť životné funkcie občana Handlovej. "Na resuscitáciu okrem iného použili aj prístroj AED, ktorý vydal päť výbojov. Po príchode záchranárov na miesto si pacienta títo prevzali a pokračovali v KPR. Spoločne sa tak podarilo zachrániť ľudský život," doplnila.

AED má handlovská MsP vo výbave už od roku 2020, keď jej ho darovali 11 poslanci mestského zastupiteľstva. "Za tri roky ho mestskí policajti použili viac ako desaťkrát. Pravidelne tiež absolvujú kurz prvej pomoci a sú riadne preškolení na prácu s AED," dodala Paulínyová.