Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Hasiči zasahovali pre kalamitu v Trenčianskom a Prešovskom kraji

Sneženie na diaľnici Prešov - Košice 31. januára 2015. Foto: TASR/František Iván

V Prešovskom kraji odstraňovali spadnuté stromy, zapadnuté vozidlá a v jednom prípade odčerpávali vodu zo zatopených priestorov.

Košice/Prešov 1. februára (TASR) – Pre snehovú kalamitu zasahovali dnes hasiči v Trenčianskom a Prešovskom kraji. Situácia v ostatných častiach Slovenska bola pokojná, informovala TASR Zuzana Farkasová z hasičského prezídia.

V okolí Trenčína boli v teréne 15 hasiči, mali 4 výjazdy. V Prešovskom kraji pomáhalo 34 hasičov pri odstraňovaní spadnutých stromov, zapadnutých vozidiel a v jednom prípade odčerpávali vodu zo zatopených priestorov. Mali 12 výjazdov.

Nevydýchli si ani v noci

Hasiči aj počas noci na dnes na východe Slovenska zasahovali v súvislosti so snehovou kalamitou. Odstraňovali konáre a stromy spadnuté pod ťarchou mokrého snehu, a vyťahovali zapadnuté vozidlá.

V Prešovskom kraji hasiči v súvislosti s počasím zasahovali podľa krajského operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) do dnešného rána celkovo 72 krát, z toho v okrese Poprad to bolo 17 krát.

V Košickom kraji hasiči podľa krajského operačného dispečingu vyrážali k popadaným stromom dvakrát. Odčerpávanie vody riešili počas noci v Sadoch nad Torysou (Košice okolie), kde bola zaplavená obecná šachta a voda sa dostávala do rodinných domov. Ešte v sobotu (31.1.) podvečer zasahovali v obci Slivník (okr. Trebišov), kde odčerpávali vodu, ktorá zaplavila miestnu komunikáciu.

Najviac zasahovali v Prešovskom kraji

Hasiči pre snehovú kalamitu zasahovali aj počas noci. Pomáhali najmä pri odstraňovaní spadnutých stromov a konárov z elektrických a telegrafických vedení a ciest. Vykonali desiatky zásahov k zapadnutým vozidlám a dopravným nehodám, ktoré sa stali pre poľadovicu.

V Prešovskom kraji zasahovali počas noci 8-krát, v Košickom 5-krát, v Banskobystrickom 2-krát, v Trenčianskom 4-krát a v Nitrianskom kraji raz. V Bratislavskom, Trnavskom a Žilinskom kraji hasiči nezasahovali. Viac práce však mali v sobotu (31.1.). Od 6.00 h do 18.00 h zasahovali celkovo 199-krát vo všetkých krajoch. V teréne boli najviac v Prešovskom kraji, a to 64-krát, 74 hasičov odstraňovalo najmä spadnuté konáre a stromy z ciest, zo snehu vyťahovali vozidlá.

V Košickom kraji zasahovali 40-krát. Okrem mnohých spadnutých stromov odstraňovali tiež jeden kmeň z rodinného domu a vyslobodzovali zásobovacie vozidlo a kamión. Pri zásahoch pomáhalo 61 hasičov.

Aj hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali 40-krát. Na odstraňovaní dopravných nehôd, spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií ich pracovalo 73.

Hasiči (57) zo Žilinského kraja zasahovalo pre popadané stromy, elektrické a telegrafické vedenia či zapadnuté autá 31-krát.

V Trenčianskom kraji zasahovalo 26 hasičov 11-krát, v Bratislavskom 16 hasičov 5-krát a v Nitrianskom 7 hasičov 5-krát. Pomáhali najmä pri popadaných stromoch, nalomených konároch a strhnutých elektrických vedeniach. Hasiči (11) v Trnavskom kraji vykonali tri výjazdy.