Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

ROZSIAHLY POŽIAR V TATRÁCH: Oheň hasí aj vrtuľník, turistov evakuujú

Lesný požiar v masíve Stežky na rozhraní Vysokých a Belianskych Tatier. Na snímke pohľad z Kežmarských Žľabov 3. mája 2018. Foto: TASR – Milan Kapusta

Dočasne uzavreli aj niektoré turistické chodníky.

Poprad 3. mája (TASR) – Požiar v oblasti Kežmarských Žľabov vo Vysokých Tatrách zasiahol plochu už približne 30 hektárov. Potvrdila to hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Zuzana Farkasová s tým, že na miesto smerujú ďalší hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Západ.

Pri požiari momentálne zasahuje približne 50 príslušníkov HaZZ z Kežmarku, Vysokých Tatier, Popradu i Prešova a tiež hasiči z modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ.

„Vrtuľník Letky Ministerstva obrany SR je už na mieste požiariska, o pár minút začne s hasením požiaru zo vzduchu. Prezident zboru, ktorý prerušil zahraničnú služobnú cestu v Prahe, príde na miesto udalosti približne o dve hodiny,“ dodala hovorkyňa.



Požiar pomáhajú hasiť vojaci z Vrtuľníkového krídla Prešov, na základe požiadavky HaZZ nasadili na hasenie vrtuľník Mi-17 s bambi vakom a poskytli cisternu s palivom. „Ozbrojené sily SR sú pripravené na nasadenie v rámci domáceho krízového manažmentu v prospech občanov Slovenskej republiky nepretržite,“ uviedla hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR apeluje na turistov vo Vysokých Tatrách, aby sa vyhýbali lokalite požiaru. „Výstraha platí pre lokality Tatranská Kotlina, Kežmarské Žľaby, na chodníku v smere na Chatu Plesnivec a v Doline siedmich prameňov. Výstraha platí nielen pre turistov, ale aj pre leteckých športovcov,“ uvádza sa v stanovisku ministerstva. Požiar Lesov mesta Kežmarok zasiahol plochu v 4. a 5. stupni ochrany prírody, hasenie komplikuje neprístupný terén.



Turistov z oblasti ohrozenej požiarom evakuujú horskí záchranári

Turistov, ktorí sa v súčasnosti nachádzajú vo Vysokých Tatrách v oblasti zasiahnutej požiarom, už evakuujú horskí záchranári. Šéf Horskej záchrannej služby (HZS) Jozef Janiga pre TASR uviedol, že návštevníkov posielajú z vysokohorského terénu smerom dole v podstate z celej Doliny Bielej vody.

"Je to zatiaľ relatívne pokojné, to, čo nás mrzí, tak niektorí ľudia nepočúvajú príkazy, niektorí, hlavne poľskí občania, vôbec nereagujú a je veľký problém ich dostať odtiaľ preč. Nechcú rešpektovať príkazy," upozornil Janiga s tým, že touto dolinou vedú veľmi frekventované turistické trasy, nachádzajú sa tam dve chaty Plesnivec a Brnčalka a vzhľadom na slnečné počasie je tam dosť veľa ľudí. S evakuáciou ľudí pomáhajú desiatky príslušníkov HZS.

HZS v tejto súvislosti upozorňuje návštevníkov na dočasné uzavretie turistických chodníkov: Kežmarská Biela voda – ústie - Nad Matliarmi, Šalviový prameň – Kovalčíkova poľana - chata pri Zelenom plese, Tatranské Matliare – Veľké Biele pleso a odtiaľ smerom na Chatu Plesnivec. Neprístupná je tiež trasa Čierna voda – Chata Plesnivec, Tatranská Kotlina – Šumivý prameň – Chata Plesnivec, Kežmarské Žľaby – Tatranská Kotlina a tiež Veľké Biele pleso - Kopské sedlo – Zadné Meďodoly.

Požiar lesa v lokalite Kežmarské žľaby hasí zhruba od 14.00 h približne 50 profesionálnych i dobrovoľných hasičov z Vysokých Tatier, Popradu, Kežmarku, Prešova i členovia modulu pozemného hasenia požiarov v prírodnom prostredí Východ a Západ. Zároveň na miesto dorazil vrtuľník Mi-17 Ozbrojených síl SR s bambi vakom, ktorý začal hasiť požiar zhora. Likvidáciu ohňa komplikuje ťažko dostupný horský terén.

Prehľad požiarov lesných porastov na území SR od roku 2013

25. apríla 2013 - Vypukol požiar pri Starom Smokovci vo Vysokých Tatrách.

30. apríla 2013 – V podtatranskej oblasti hasičov opäť zamestnal požiar lesného porastu pri obci Hranovnica.

3. - 4. augusta 2013 – Včasné spozorovanie a ohlásenie lesného požiaru pri turčianskej obci Blatnica a nasadenie množstva hasičov počas celého víkendu minimalizovalo spôsobené škody.

6. - 9. augusta 2013 - Na likvidácii ohňa v boji s lesným požiarom pri obci Betliar (okres Rožňava) sa podieľali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov.

8. augusta 2013 - Na Záhorí horel niekoľko kilometrov dlhý úsek pozdĺž železničnej trate Veľké Leváre, Závod až ku Kútom. K obciam sa oheň nedostal, životy občanov ani ich majetok neohrozil.

9. augusta 2013 - Pri požiari lesa v obci Zohor smerom na Plavecký Štvrtok pozdĺž železničnej trate bolo nasadených 12 kusov hasičskej techniky a 23 príslušníkov.

19. augusta 2013 – Liptovským hasičom sa podarilo po niekoľkohodinovom úsilí lokalizovať požiar kosodreviny v masíve vrchu Pachoľa v Západných Tatrách.

21. marca 2014 - Pri požiari lesa v katastri obce Betliar v rožňavskom okrese zasahovalo niekoľko desiatok hasičov. Oheň zasiahol plochu s veľkosťou približne päť hektárov.

31. marca 2014 – Prešovskí, popradskí, levočskí a beharovskí hasiči hasili požiar lesa na Branisku v okrese Prešov, ktorý sa rozhorel na ploche 400 metrov. Vznikol pri regulovanom pálení po ťažbe, ktoré sa vymklo spod kontroly.

16. júna 2014 - Hasičom sa podarilo lokalizovať a zlikvidovať požiar v Zámockom parku v Malackách. Zranila sa pri ňom jedna osoba.

19. júla 2014 - Malackí hasiči po 15.00 h bojovali s požiarom, ktorý vypukol vo vojenských lesoch pri obci Veľké Leváre na Záhorí.

18. júla 2015 - Asi jeden hektár lesa horel po zásahu bleskom v katastri obce Kokava nad Rimavicou, časť Sinec, v okrese Poltár.

19. júla 2015 – Za mestom Trebišov smerom na Nový Ruskov horelo pole. Na ploche približne 200 až 300 metrov štvorcových začalo horieť obilie.

3. novembra 2015 – Požiar lesa pri obci Ihľany v okrese Kežmarok sa rozšíril aj do korún stromov a zasiahol asi šesť hektárov lesného porastu medzi vrcholmi Ihla a Čierna hora smerom k bývalým vojenským lesom.

3. - 4. augusta 2017 - Hasiči zasahovali pri lesnom požiari severne od obce Gemerská Poloma na ploche približne štyri až päť hektárov.