Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hasiči zasahovali vlani v okrese Dolný Kubín pri 56 požiaroch

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

V porovnaní s rokom 2014 v okrese Dolný Kubín stúpol počet požiarov o deväť prípadov, škody mierne poklesli.

Dolný Kubín 24. februára (TASR) - Hasiči z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (OR HaZZ) v Dolnom Kubíne zasahovali v uplynulom roku pri 56 požiaroch v dolnokubínskom okrese so škodami takmer 180.000 eur. V okrese Tvrdošín zaznamenali 51 požiarov so škodami takmer 190.000 eur. TASR o tom dnes informovala vedúca požiarnej prevencie OR HaZZ v Dolnom Kubíne Karin Žuffová.

V porovnaní s rokom 2014 v okrese Dolný Kubín stúpol počet požiarov o deväť prípadov, škody mierne poklesli. V okrese Tvrdošín klesol počet požiarov o 18 a priame škody poklesli o viac než 800.000 eur. Okrem zásahov dolnokubínski hasiči vlani vykonali 165 protipožiarnych kontrol, čo je oproti pôvodne plánovanému počtu 141 o 24 protipožiarnych kontrol viac a oproti roku 2014 je to o 13 viac. Pri týchto kontrolách zistili 923 nedostatkov, čo je o 83 menej ako v roku 2014. Najviac pochybení zistili pri organizačnom zabezpečení v subjektoch.

OR HaZZ v Dolnom Kubíne vykonal vlani 83 komplexných protipožiarnych kontrol, 22 tematických kontrol a 60 následných protipožiarnych kontrol. V roku 2015 v rámci štátneho požiarneho dozoru bola zvýšená pozornosť venovaná kontrolám subjektov, ktorých činnosť je zameraná na drevospracujúci priemysel a kontrolám národných kultúrnych pamiatok. Dolnokubínski hasiči skontrolovali aj obchodné domy a centrá, kde zistili nedostatky technického charakteru, ako napríklad zúžené únikové cesty z priestorov predajne naskladneným tovarom.

V roku 2015 malo OR HaZZ v Dolnom Kubíne naplánovaných spolu 11 protipožiarnych kontrol v subjektoch zaoberajúcich sa zberom obilnín, ich pozberovou úpravou a skladovaním objemových krmovín a slamy, a tiež 11 kontrol zameraných na ochranu lesného hospodárstva pred požiarmi. Za porušenie povinností vyplývajúcich z predpisov o požiarnej ochrane uložili v roku 2015 jedenásť pokút v celkovej sume 7150 eur. V porovnaní s rokom 2014 bolo uložených o šesť pokút viac a suma pokút v porovnaní s rokom 2014 bola o 5290 eur vyššia.

"Počas celého roka 2015, respektíve jeho 11 mesiacov, príslušníci oddelenia požiarnej prevencie pri zabezpečovaní jednotlivých úloh vyvíjali značnú aktivitu. Spolupracovali s Územným výborom Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR v Dolnom Kubíne, s Policajným zborom SR, s mestskými políciami v Dolnom Kubíne, Tvrdošíne a v Trstenej, s organizáciami lesného hospodárstva v okresoch Dolný Kubín a Tvrdošín, s Centrami voľného času v Tvrdošíne a v Trstenej, s Oravským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne a ďalšími," uviedla Žuffová s tým, že v priebehu roka tiež intenzívne spolupracujú so všetkými tromi mestskými a 36 obecnými úradmi v okresoch Dolný Kubín a Tvrdošín.