Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Hasiči testovali hasenie elektromobilu, preveria aj dosahy na ŽP

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Vzniknuté požiare sa snažili uhasiť dvomi hasiacimi látkami balenými v hasiacich prístrojoch. Hasiaca látka bola použitá ako prímes do vody šesťpercentným primiešavaním, čím vznikol hasiaci roztok.

Bratislava/Galanta 7. apríla (TASR) - Hasiči testovali hasenie vysokonapäťových trakčných batérií a elektromobilu. V rámci stredajšieho (5. 4.) pokusu v Galante ich zapálili a merali uvoľňované teplo. Vzorky odobrané počas pokusu budú tiež skúmať z hľadiska dosahov takýchto požiarov na životné prostredie. Hasičský a záchranný zbor (HaZZ) o tom informoval na sociálnej sieti.

"Cieľom pokusu bolo trakčné batérie a elektromobil zapáliť a vykonať experimentálne merania uvoľňovania tepla (meranie tepelného toku) vo vzdialenosti desať a 50 centimetrov od batérie. Merania sa uskutočňovali aj z dôvodu, aby bolo možné lepšie určiť odstupové vzdialenosti v prípade požiaru elektromobilu," priblížil HaZZ.

Hasiči trakčné batérie nachádzajúce sa mimo vozidla mechanicky poškodili, aby tak došlo ku skratu a požiaru. Batérie boli následne zapálené horákom a propán-butánovým plynom, až pokým nedošlo k zapáleniu lítia a gélu v batérii.

Vzniknuté požiare sa snažili uhasiť dvomi hasiacimi látkami balenými v hasiacich prístrojoch. Hasiaca látka bola použitá ako prímes do vody šesťpercentným primiešavaním, čím vznikol hasiaci roztok. "Na hasenie boli okrem prenosných hasiacich prístrojov použité aj vysokotlakové hasiace zariadenia a hasiace zariadenie Kobra od Dobrovoľného hasičského a záchranného zboru občianske združenie Chmeľov," doplnili hasiči.

Na testovaní sa zúčastnili zástupcovia zo Slovinska, Česka, Maďarska a Nemecka, a tiež študenti zo Slovenskej technickej univerzity.