Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Regióny

Hasiči vytiahli časti havarovaného vrtuľníka

Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube 3. marca 2013 zrútil do rieky Váh v katastri obce Šintava v okrese Galanta. Foto: TASR

Na mieste udalosti zasahovali príslušníci z hasičských staníc v Seredi, Galante, Trnave a Hlohovci.

Sereď 4. marca (TASR) - V nedeľu (3.3.) v neskorých večerných hodinách sa podarilo vytiahnuť chvostovú časť spadnutého vrtuľníka, ktorú vyplavila voda na breh pri Dolnej Strede v okrese Galanta. Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa obávali znečistenia životného prostredia prevádzkovými kvapalinami a preto sa rozhodli konať už vo večerných hodinách. TASR informovala hovorkyňa Prezídia HaZZ Zuzana Farkasová.

Tragický pád vrtuľníka do Váhu v katastrálnom území Sereď - Horný Čepeň, pri ktorom zomrel 13-ročný chlapec, ohlásili o 17.07 h, doplnil hovorca Krajského riaditeľstva (KR) HaZZ v Trnave Marián Hruška. "Na mieste udalosti zasahovali príslušníci z hasičských staníc v Seredi, Galante, Trnave a Hlohovci. Havarovaný vrtuľník sa nachádzal na plytčine, v časti vrtuľníka boli osoby, ktoré volali o pomoc a zároveň poskytovali pomoc jednej zakliesnenej osobe," priblížil Hruška. Podľa jeho ďalších slov sa hasičská jednotka z Galanty nalodila na čln v Seredi a postupovala proti prúdu rieky. K postihnutým osobám sa dostala ako prvá a dve zranené osoby z posádky vrtuľníka previezla na pravý breh rieky, odkiaľ ich vrtuľník Leteckej záchrannej služby previezol na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia.

Hruška pokračoval, že ďalšie dve postihnuté osoby následne transportovali tiež na breh, kde ich odovzdali zdravotníckym záchranárom. "V prípade 13-ročného chlapca službukonajúci lekár konštatoval smrť. Ďalšiu zranenú osobu odviezli sanitným vozidlom na ošetrenie do zdravotníckeho zariadenia," ozrejmil Hruška.

Hasičská jednotka z Trnavy vyhľadávala časti vrtuľníka po prúde, smerom na Dolnú Stredu. Po nájdení torza jej príslušníci ho zabezpečili na brehu a následne odovzdali policajtom. "Na miesto udalosti sa postupne dostavili riadiaci dôstojníci HaZZ z okresu Galanta, Trnavského kraja a Prezídia HaZZ, ako aj zástupcovia ďalších zložiek," pokračoval Hruška s tým, že pre vyhľadávanie trosiek vrtuľníka privolali aj potápačskú skupinu z KR HaZZ v Bratislave. Po jej príchode zvyšnú časť vrtuľníka za pomoci potápačov ukotvili a následne vojenskou technikou vytiahli na breh, kde ju naložili na valník Ozbrojených síl SR.

"Vyšetrovateľ kriminálnej polície z Galanty začal trestné stíhanie pre prečin usmrtenia. Pri nehode zomrel chlapec z Bratislavy, 21-ročná žena z Banskej Bystrice, 42-ročný Seničan a 40-ročný pilot z Bratislavy utrpeli ľahké zranenia," potvrdil trnavský krajský policajný hovorca Michal Hanus. Podľa neho u pilota alkohol zistený nebol. "Na vrtuľníku vznikla škoda najmenej 40.000 eur. V prípade obvinenia konkrétnej osoby hrozí za tento skutok trest odňatia slobody na dva až päť rokov," ozrejmil.