Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Hasiči vyhlásili pre okres Banská Bystrica zvýšené riziko požiarov

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Nedodržaním protipožiarnych povinností môže dôjsť k represívnym opatreniam.

Banská Bystrica 4. augusta (TASR) – Pre celý okres Banská Bystrica vyhlásilo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Banskej Bystrici čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru.

Ako informuje mesto na webovej stránke, týmto aktom vznikajú povinnosti všetkým vlastníkom, správcom a užívateľom lesných pozemkov, ale aj susediacim, ďalej všetkým poľnohospodárom, farmárom a záhradkárom. Rovnako i fyzickým osobám, ktoré sa pohybujú v týchto priestoroch, či už pracovne, alebo rekreačne. Nedodržaním protipožiarnych povinností môže dôjsť k represívnym opatreniam.

Zakazuje sa fajčiť alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru, vypaľovať porasty bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň v priestoroch a na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, ale napríklad aj vyvolať bezdôvodne požiarny poplach, privolať bezdôvodne hasičskú jednotku, prípadne zneužiť linku tiesňového volania. Porušenie zákazu je možné podľa príslušného zákona postihnúť pokutou do výšky 331 eur.