Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

V Sekuliach a Moravskom Svätom Jáne zisťujú po búrke výšku škôd

poškodená strecha základnej školy v Sekuliach deň po silnej búrke, ktorá sa prehnala dedinou v stredu 22. augusta 2012. Foto: TASR/Martin Baumann

Hasiči odstraňovali škody po búrke až do dnešného rána.

Sekule/Moravský Svätý Ján 23. augusta (TASR) – V odstraňovaní škôd pokračujú dnes v obciach Moravský Svätý Ján a Sekule na Záhorí, ktoré v stredu 22. augusta v podvečer postihla silná búrka.

Sekulská starostka Pavla Maxianová pre TASR povedala, že dopoludnia zistili, že oprava strechy miestnej školy, ktorú strhol vietor, si vyžiada viac financií, ako pôvodne odhadli.

"Možno okolo 350.000 eur," uviedla Maxianová. V obci teraz čakajú na ľudí z poisťovne. Dnes by sa mali na mimoriadnom zasadnutí zastupiteľstva stretnúť poslanci, aby odsúhlasili výdavky a presun v niektorých častiach obecného rozpočtu na vykrytie nákladov škôd po búrke.

V Moravskom Svätom Jáne dostali prísľub od energetikov, že elektrická energia by mala byť obnovená vo všetkých postihnutých častiach obce do 14. hodiny.

Galéria: Ničivá búrka na Záhorí





"Na 13. hodinu máme zvolanú brigádu pri obnove oplotenia cintorína. Smršť zvalila asi 100-metrový úsek, našťastie sa dá oplotenie znovu zložiť z pôvodného materiálu," uviedol pre TASR starosta Anton Emrich. Horšie pochodili vlastníci 103 náhrobných kameňov, ktoré búrka čiastočne alebo úplne zničila. Škody zaznamenali aj na oplotení štadióna a ďalšom obecnom majetku, je však v silách obce si poradiť s týmto problémom.

Hasiči odstraňovali škody po búrke až do dnešného rána

Až do dnešných skorých ranných hodín zasahovali hasiči pri odstraňovaní škôd po večernej búrke v stredu 22. augusta. Hasiči mali spolu osem výjazdov k spadnutým strechám a stromom.

Najviac zásahov bolo vykonali v obciach Sekule, Moravský Sv. Ján, Závod a Tomky a v katastrálnom území obce Ružindol. Popri profesionálnych hasičoch boli do akcie nasadení aj členovia obecných hasičských zborov.