Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hasičom v štyroch obciach Banskobystrického kraja pribudla technika

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Špeciálna technika v celkovej hodnote viac ako 61 miliónov eur je súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu.

Zvolen 1. februára (TASR) - Nové hasičské vozidlá môžu oddnes využívať štyri obce v okresoch Žiar nad Hronom, Žarnovica a Zlaté Moravce. Dve z nich dostali navyše aj hasičské vozíky. Tamojším dobrovoľným hasičským zborom ich v týchto dňoch odovzdal minister vnútra SR Robert Kaliňák. TASR o tom informoval Tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Vozidlá tak majú v obciach Lovča v okrese Žiar nad Hronom, Veľké Pole a Hodruša-Hámre v okrese Žarnovica a Tekovských Nemciach v okrese Zlaté Moravce. Hasičské vozíky pribudli do výbavy dobrovoľným hasičom vo Veľkom Poli a Tekovských Nemciach.

Špeciálna technika v celkovej hodnote viac ako 61 miliónov eur je súčasťou projektu Aktívne protipovodňové opatrenia, ktorý je financovaný z Kohézneho fondu prostredníctvom Operačného programu Životné prostredie a ministerstvo ju dodá Hasičskému a záchrannému zboru, Slovenskému vodohospodárskemu podniku a 621 obciam na celom Slovensku, pričom väčšina hasičských dobrovoľných zborov toto vybavenie získala už vlani.

Pomáhať pri povodňových situáciách zasahujúcich väčšie územia budú regionálne intervenčné balíky so špeciálnou technikou rozmiestnené do všetkých krajov. V rámci projektu Aktívne protipovodňové opatrenia vzniknú aj dva moduly protipovodňovej ochrany tvorené špecializovanými záchranárskymi tímami, ktoré budú schopné zasiahnuť v extrémnych podmienkach v rámci Slovenska, ale aj za jeho hranicami.