Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Regióny

Premnožené havrany v Mikuláši nevedia dostať z alejí a parkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Najnovšie na problém upozornila skupina obyvateľov s požiadavkou vyrúbať havranmi obsadené stromy. Takýto výrub je vraj neakceptovateľný.

Liptovský Mikuláš 19. apríla (TASR) – Dlhodobé úsilie liptovskomikulášskej radnice odstrániť problém s premnoženými hniezdiacimi havranmi, ktoré znečisťujú životné prostredie, sa míňa účinku. Najnovšie naň upozornila skupina obyvateľov z okolia topoľových alejí na nábreží Váhu s požiadavkou vyrúbať havranmi obsadené stromy.

„Tento problém evidujeme už niekoľko rokov. Havrany sídlia vo viacerých častiach mesta. Na ministerstve životného prostredia sme vybavili trojročnú sezónne presne vymedzenú výnimku na ich plašenie, no tieto opatrenia nie sú príliš účinné, lebo havrany sú veľmi inteligentné a vedia sa rýchlo prispôsobiť,“ uviedla vedúca mestského odboru životného prostredia Iveta Klepáčová.

Ani neakceptovateľný požadovaný výrub stromov by podľa zoologičky správy TANAP-u Viery Kacerovej nepriniesol žiaduci výsledok. „Havrany by sa ihneď presťahovali do iných mestských lokalít. Ľudí obťažuje ich škrekot a trus, ale asi nám nezostáva nič iné, len ich v rámci možností v našej blízkosti akceptovať,“ skonštatovala.

„Havran poľný hľadá už roky rokúce útočisko v mestských parkoch a alejach. Kedysi žil nerušene v korunách vysokých stromov na medziach polí, ktoré však postupne vymizli z našich scelených lánov. Škoda, lebo havrany sa potom chtiac-nechtiac začali uchyľovať do miest a stavať si hniezda tam,“ dodala Kacerová.