Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Regióny

Hendikepovaný rezbár z Liptovského Hrádku vyrába kraslice zo semienok

Hendikepovaný rezbár Dalibor Novotný z Liptovského Hrádku vdychuje drevu nový život. Málokto však vie, že pred veľkonočnými sviatkami odkladá píly a dláta a neobvyklou metódou zdobí kraslice. Nápadité vzory vytvára lepením rôznych druhov semienok. Na snímke hendikepovaný rezbár Dalibor Novotný pri zdobení kraslíc pomocou semienok 16. apríla 2017. Foto: TASR / TASR - Romana Buganová

V súčasnosti mu zdobenie jednej kraslice zaberie v závislosti od zvoleného vzoru jednu až štyri hodiny.

Liptovský Hrádok 16. apríla (TASR) - Hendikepovaný rezbár Dalibor Novotný z Liptovského Hrádku vdychuje drevu nový život. Málokto však vie, že pred veľkonočnými sviatkami odkladá píly a dláta a neobvyklou metódou zdobí kraslice. Nápadité vzory vytvára lepením rôznych druhov semienok.



"Zo začiatku sa mi to vôbec nedarilo, semienka sa mi na vajíčkach šmýkali, vyrobiť jednu kraslicu mi trvalo aj osem hodín. Ale nie je to ťažké, len človek musí mať trpezlivosť a čas," povedal pre TASR s tým, že na zdobenie používa najčastejšie semienka maku, repky olejnej, horčice, ľanu, ale aj sezamu, žeruchy, kalerábu či kiwi. V súčasnosti mu zdobenie jednej kraslice zaberie v závislosti od zvoleného vzoru jednu až štyri hodiny.

Počas uplynulej zimy, keď ozdobené kraslice odložil do kôlne, pochutnali si na nich hlodavce. "Ostal som z toho sklamaný, zjedli úplne všetku moju prácu, nechali len lepidlo a škrupiny. Skrášľovať dvor tiež nemôžu príliš dlho, pretože sa do nich pustia vtáčiky. Asi je to riziko povolania," skonštatoval Novotný. Najväčšiu radosť mu prinášajú ľudia, ktorí vždy ocenia jeho niekoľkohodinovú mravenčiu prácu.

V Daliborovej súkromnej galérii naivného umenia, ktorá sa nachádza za jeho rodinným domom v Liptovskom Hrádku, v týchto dňoch vystavuje zbierku rôznych kraslíc nielen zo Slovenska. "Mám tu napríklad okované vajíčko z Maďarska, české vajíčka zdobené farbenou slamou či kraslice z Ukrajiny. Je tu zbierka rôznych techník, napríklad voskovaných, drôtikových, madeirových, ale aj maľovaných či moderných," vymenoval. Najnovšie mu do zbierky pribudla kraslica zo pštrosieho vajca.