Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Regióny

Piešťany už po 21. krát privítajú historické vozidlá

Podľa informácií riaditeľa a spoluorganizátora podujatia Jána Horňáka svoje historické poklady prídu predstaviť účastníci zo Slovenska, Česka, Rakúska, Nemecka, Francúzska, či z USA.

Piešťany 5. júna (TASR) - Piešťany sa v závere tohto týždňa stanú centrom pozornosti nadšencov historických vozidiel vďaka tradičnému podujatiu Concours d'Elégance - Piešťanské Zlaté stuhy. Ich tradičným organizátorom sú Slovenské liečebné kúpele Piešťany, a.s., a Automotoklub Veteran Car Club Piešťany. Počas 21. ročníka od štvrtka 7. júna do nedele 10. júna budú automobily súťažiť o cenné trofeje. Na jednotlivé súťažné etapy budú štartovať priamo z Kúpeľného ostrova od historického hotela Thermia Palace, ktorý tento rok oslavuje svoje sté výročie.

Podľa informácií riaditeľa a spoluorganizátora podujatia Jána Horňáka svoje historické poklady prídu predstaviť účastníci zo Slovenska, Česka, Rakúska, Nemecka, Francúzska, či z USA. Súťažný program každoročne pozostáva z jazdy po vybranej trase mimo Piešťan. V tomto roku je cieľom Slovakia Ring v Orechovej Potôni a obec Bašovce. Vlani išli účastníci z Piešťan so zastávkou na mohyle generála M. R. Štefánika na Bradle do kúpeľov Smrdáky. Divácky najatraktívnejšia je však jazda mestom Piešťany a prehliadka automobilov na galavečere Concours d'Elégance s vyhodnotením najkrajších z nich, pričom aj posádky vozidiel sú odeté do dobových kostýmov a porota hodnotí ich symbiózu. Vozidlá sa predstavia v sobotu aj v Trnave. Pripravená je aj výstava unikátnych automobilov Ferrari a Maserati a autogramiáda významných domácich i zahraničných účastníkov.

Rozvoj automobilizmu v Piešťanoch je spätý s kúpeľmi. Už v roku 1912 kúpili ich prevádzkovatelia Winterovci osobný automobil značky Dion Bouton, ktorý prenajímali kúpeľným hosťom. V rokoch 1932 až 1937 v Piešťanoch organizovali súťaže o najkrajší automobil. Boli vyvrcholením cieľových jázd a zúčastňovali sa ich aj známi kúpeľný hostia ako herec Vlasta Burian, spevák Richard Taubner či grófka Geraldína Apponyiová z Oponíc. Tradícia súťaže bola obnovená po roku 1980 pod názvom Piešťanské zlaté stuhy – Concours d'Elégance ako prehliadka historických vozidiel.

TASR informovala Daniela Piršelová z Media Pro Consulting, s.r.o.