Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Regióny

Historik Juraj Pekarovič ukáže záujemcom Galantu, ako ju už nepoznajú

Na archívnej snímke objekt kaštieľa Esterházyovcov v meste Galanta. Foto: TASR - Ladislav Vallach

Historická prechádzka sa začne na železničnej stanici a pokračovať bude po už neexistujúcej Kossuthovej ulici cez Hlavnú ulicu.

Galanta 26. marca (TASR) - Trojicu podujatí s názvom Galanta, ako už ju neuvidíme pripravilo Vlastivedné múzeum (VM) v Galante. Komentovaná prechádzka mestom v sprievode miestneho historika Juraja Pekaroviča sa bude konať v nedeľu (27. 3.) o 14.00 h. Podujatia sú venované 785. výročiu prvej písomnej zmienky, hlavnou myšlienkou podľa Judit Pukkai z VM je ukázať, že za oponou socialistickej architektúry Galanty sa skrýva krásne vidiecke mestečko.

Historická prechádzka sa začne na železničnej stanici a pokračovať bude po už neexistujúcej Kossuthovej ulici cez Hlavnú ulicu. „Spoznáme polohu bývalého trhoviska, artézskej studne, prvej čerpacej stanice a synagógy. Na Hlavnej ulici na mieste dnešných panelákov stáli krásne secesné domy bohatých mešťanov, obchody a reštaurácie. Našťastie budova sporiteľne, kostol a slúžnovský úrad stoja dodnes,“ uviedla Pukkai. Účastníci dostanú aj bohato ilustrovanú mapu, pomocou ktorej si dokážu ľahšie predstaviť Galantu v minulosti.

VM už otvorilo vo svojich priestoroch výstavu pohľadníc Zo starej Galanty, ktoré prednedávnom zakúpilo od historika Pekaroviča. „Sú výnimočnou spomienkou na historickú Galantu. Bola niekoľko storočí zemepanským mestečkom, ktoré chceli budovatelia socializmu v priebehu niekoľkých rokov premeniť na moderné mesto a súčasne zmazať stopy po minulosti. Dôkazom, že sa to dialo veľmi necitlivo, dokonca barbarsky, je dnešný vzhľad mesta. V Galante máme široký výber panelákov, ale o to menej historických stavieb,“ napísal pôvodný majiteľ zbierky v knihe Galanta na starých pohľadniciach.