Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Regióny

Hlavná kontrolórka Bojníc nepredložila vlani žiadnu správu

Ilustračné foto, Bojnice Foto: TASR - Alexandra Moštková

Mestskí poslanci preto v zmysle zákona prijali uznesenie, v ktorom ju vyzývajú, aby si včas a riadne plnila svoje povinnosti.

Bojnice 26. mája (TASR) - Hlavná kontrolórka Bojníc Zuzana Uvírová nepredložila mestskému zastupiteľstvu za minulý rok podklady k ani jednej svojej kontrole. Mestskí poslanci na stredajšom (25.5.) rokovaní preto v zmysle zákona prijali uznesenie, v ktorom ju vyzývajú, aby si včas a riadne plnila svoje povinnosti.

Uvírová je hlavnou kontrolórkou mesta od 1. apríla 2015, pričom priamo podlieha mestskému zastupiteľstvu, jej pracovno-právny vzťah zase rieši mesto. Kontrolórka, s ktorou sa TASR spojiť nepodarilo, je aktuálne práceneschopná, zdravotné problémy má však už dlhodobo, preto sa na viacerých rokovaniach zastupiteľstva od svojho nástupu do funkcie nezúčastnila.

Poslanecký návrh v podobe výzvy adresovanej Uvírovej k plneniu si povinností predložil Maroš Greschner (nezávislý). "Hlavná kontrolórka mala už niekoľkokrát predložiť správu o kontrolnej činnosti v rámci domova sociálnych služieb mesta Bojnice, niekoľkokrát to neurobila, termín sa naďalej posúva. Z uvedeného dôvodu sme prijali uznesenie, v ktorom ju vyzývame, aby si plnila svoje povinnosti, nakoľko sú dôležité pre chod mesta aj príspevkových organizácií," uviedol.

Ako ďalej ozrejmil, sám nemôže povedať, že hlavná kontrolórka je nečinná, nakoľko svoju nečinnosť má odôvodnenú, a to pre uvedené zdravotné problémy. "Ale pre chod mesta a celkové zorientovanie sa poslancov v danej problematike je dosť podstatná správa z daného zariadenia a keďže termín jej predkladania sa neustále odkladá, tak ja ako poslanec som s jej činnosťou, čo sa týka tohto, nespokojný," skonštatoval.

Okrem uvedenej kontroly v zariadení pre seniorov si Uvírová podľa prednostu Mestského úradu v Bojniciach Daniela Palacku nesplnila aj ďalšie povinnosti. "Hlavná kontrolórka má v zmysle zákona o obecnom zriadení ďalšie povinnosti, ktoré jej z neho vyplývajú, či už ide o plán kontrolnej činnosti, ktorý musí predkladať, alebo potom o správu z vykonaných kontrol," pripomenul. To, že nepredložila zastupiteľstvu žiadnu kontrolu, podľa jeho ďalších slov v praxi to znamená, že mesto nemá činný kontrolný orgán.

"Uvidíme, čo bude na ďalšom zastupiteľstve, v prípade, že sa hlavná kontrolórka nedostaví, tak v zmysle zákona budú vyvodené ďalšie dôsledky. V prípade, že to zákon umožní, môže byť aj odvolaná," dodal Palacka.