Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

V Hlohovci menia verejné osvetlenie a šetria

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Výmena verejného osvetlenia priniesla výrazné úspory v spotrebe elektrickej energie už koncom roka 2015, kedy sa začala realizovať 1. etapa a bolo vymenených 1148 kusov svietidiel.

Hlohovec 5. októbra (TASR) - Rozhodnutie zmodernizovať verejné osvetlenie (VO) v meste Hlohovec po roku a pol prináša očakávané výsledky. Mesto práve ukončilo druhú etapu výmeny pôvodných sodíkových svietidiel za LED osvetlenie. Okrem nových lámp má zároveň aj slovenské prvenstvo vo využívaní inteligentného riadiaceho systému CityTouch v celej sieti verejného osvetlenia.

Realizátorom prvej a druhej etapy modernizácie VO bola spoločnosť O.S.V.O. comp, a.s., ktorá je od roku 2015 správcom verejného osvetlenia v meste. „Aktuálne máme v Hlohovci 2542 svetelných bodov s LED modulom, 31 kusov diaľkovo riadených rozvádzačov typu S.E.R.V.O., ktorý dohliada na prevádzkové parametre siete, a vymenených je približne 17 kilometrov vzdušného vedenia,“ informoval primátor Hlohovca Miroslav Kollár.

Počas leta bolo tiež kompletne zrekonštruované osvetlenie v zámockom areáli, ktorého podobu odobril krajský pamiatkový úrad. Vymenených bolo 60 svietidiel v zámockej záhrade a 25 historizujúcich lucerien pri Empírovom divadle, na zámockých terasách a pri Špitáliku.

Výmena VO priniesla výrazné úspory v spotrebe elektrickej energie už koncom roka 2015, kedy sa začala realizovať 1. etapa a bolo vymenených 1148 kusov svietidiel. "Pri porovnaní plánovanej spotreby pre rok 2017 a spotreby pred rekonštrukciou v roku 2014 bude úspora takmer 60 percent," konštatoval primátor.

Podľa Kollára nový systém poskytne flexibilitu, informovanosť a presnosť. CityTouch má údaje o aktuálnom stave každého svietidla, čo zaručí skvalitnenie údržby a rýchlejšie opravy. Rozvádzače kontrolujú parametre siete a na základe astrokalendára riadia zapínanie a vypínanie VO v meste.

Spoločnosť O.S.V.O. comp pokračuje v modernizácii VO. V tomto období realizuje výmenu 23 kusov starých betónových stožiarov v havarijnom stave za nové oceľové na Námestí sv. Michala. Do konca októbra dôjde k nasvieteniu priechodu pre chodcov na Nitrianskej ulici pod cintorínom. Plánované je tiež nasvietenie priechodov pri kláštore a poliklinike. Na Mierovej ulici bude doplnených 20 nových stožiarov s LED lampami a päť LED svietidiel bude upevnených na už existujúce stožiare. V priebehu rokov 2016 až 2017 došlo aj k čiastočnej obnove vianočnej výzdoby mesta, v ktorej plánuje správca VO pokračovať.