Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Regióny

Čestné občianstvo udelia potravinárskemu technológovi K. Herianovi

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Laureát, narodený v roku 1942, študoval na Chemickotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pracoval vo Zvolene, potom vo Výskumnom ústave mliekarenskom v Žiline.

Hlohovec 22. februára (TASR) - Mesto Hlohovec ocení významného slovenského potravinárskeho technológa, špecialistu na mliekarenstvo a syrárstvo Karola Heriana. O udelení čestného občianstva rozhodol vo štvrtok poslanecký zbor na rokovaní mestského zastupiteľstva na návrh primátora Hlohovca Ivana Baranoviča.

Ocenenie mu mesto navrhlo za významné zásluhy o rozvoj mliekarstva a syrárstva na Slovensku. Tiež za úspešné pôsobenie na medzinárodnom poli v oblasti vedy a výskumu technológií mliečnych výrobkov a za bytostnú spätosť s mestom Hlohovec, v ktorom prežil prvých osemnásť rokov svojho života. "Počas svojho profesijného pôsobenia významnou mierou obohatil ľudské poznanie o nové technológie v oblasti mliekarstva a syrárstva, v tejto oblasti je považovaný za špičkového medzinárodne uznávaného odborníka," uvádza sa v materiáli na rokovanie.

Laureát, narodený v roku 1942, študoval na Chemickotechnologickej fakulte Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Pracoval vo Zvolene, potom vo Výskumnom ústave mliekarenskom v Žiline. Počas výskumu sa zaoberal problematikou ovčieho mliekarstva, kvality nakupovaného mlieka, novou technológiou spracovania mlieka a podobne. Počas práce v ústave mal na konte 17 vynálezov, vyše 500 odborných článkov a publikácii a aktívne pracoval v Slovenskej akadémii pôdohospodárskych vied.

Na desiatkach fariem a salašov pomohol realizovať výrobu kvalitných tradičných, ale i nových druhov syrov. Rozšíril slovenské tradičné syry o zabudnutý Klenovecký syrec, pre ktorý presadil známku Európskej únie Chránené zemepisné označenie. Vo vývoji syrov prispel k výrobe nových druhov, ako sú salámové syry, priemyslovo vyrobené parené syry, plesňové syry Choč, syrený dezert Milko, nové druhy tavených čerstvých syrov, podieľal sa na zavedení výroby termizovaných tvarohov a viacerých ďalších technológií mliečnych výrobkov. Dlhší čas pracoval aj na vývoji a výrobe prírodných syridiel na výrobu syrov.