Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Čestným obyvateľom Hnúšte sa stal nositeľ Nobelovej ceny za mier

Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1988, Trenčan Ivan Engler (na snímke v pozadí ) si prevzal v piatok 31. mája 2013 čestné občianstvo mesta Hnúšťa. Udelili mu ho na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva pri príležitosti Dní mesta. Ocenený je zakladateľom terapie ionizovaného kyslíka, ktorý sa využíva aj v boji s rakovinou v rámci prevencie, ako aj pri samotnej liečbe. Chirurga a vedca spájajú s Hnúšťou školské časy. V obci navštevoval ľudovú školu, neskôr tisovské gymnázium. Lekár je držiteľom Nobelovej ceny za mier ako člen kolektívu Mierových síl OSN. Foto: TASR/Ján Siman

Lekár Ivan Engler je držiteľom Nobelovej ceny za mier ako člen kolektívu Mierových síl OSN.

Hnúšťa 31. mája (TASR) - Nositeľ Nobelovej ceny za mier z roku 1988, Trenčan Ivan Engler si dnes prevzal čestné občianstvo mesta Hnúšťa. Udelili mu ho na slávnostnom zasadnutí mestského zastupiteľstva pri príležitosti Dní mesta. Ako Engler poznamenal, udelením občianstva sa cíti poctený, avšak ešte viac by si ho podľa neho zaslúžil jeho otec, ktorý v Hnúšti pôsobil ako lekár.

Ocenený je zakladateľom terapie ionizovaného kyslíka, ktorý sa využíva aj v boji s rakovinou v rámci prevencie, ako aj pri samotnej liečbe. Chirurga a vedca spájajú s Hnúšťou školské časy. V obci navštevoval ľudovú školu, neskôr tisovské gymnázium.

O udelení čestného občianstva Ivanovi Englerovi rozhodlo mestské zastupiteľstvo v apríli. Lekár je držiteľom Nobelovej ceny za mier ako člen kolektívu Mierových síl OSN. "Som naozaj dojatý a veľmi si vážim udelenie občianstva v tomto meste. Myslím si, že ešte viac by si ho zaslúžil môj otec, ktorý Hnúšti venoval najkrajšie roky života. Ja sám som tu vyrastal a veľmi som si to tu obľúbil. Za túto poctu veľmi pekne ďakujem," povedal Engler.