Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Po niekoľkých rokoch vyvíja v Hnúšti činnosť opäť bábkové divadlo

Na snímke je sála bábkového divadla Hnubadlo v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota dňa 6. decembra 2016. Foto: TASR/Branislav Caban

Stalo sa tak vďaka iniciatíve riaditeľky tamojšieho mestského kultúrneho strediska (MsKS) Diany Vojenčiakovej, podľa ktorej bolo najťažšie získať vhodného vedúceho súboru.

Hnúšťa 9. decembra (TASR) – Po niekoľkých rokov sa v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota podarilo obnoviť činnosť bábkového divadla. Stalo sa tak vďaka iniciatíve riaditeľky tamojšieho mestského kultúrneho strediska (MsKS) Diany Vojenčiakovej, podľa ktorej bolo najťažšie získať vhodného vedúceho súboru.

"Vyše roka som zháňala niekoho, kto by sa ujal režisérskej funkcie, keďže marionety je dosť náročné ovládať. Nakoniec sa mi podarilo k nám dostať Ľubomíra Šárika, ktorý dlhé roky pôsobil ako riaditeľ MsKS v Rimavskej Sobote a je to naozaj osobnosť, čo sa týka bábkového sveta," priblížila riaditeľka.

Názov tohto umeleckého súboru je Hnubadlo, čo je skratka pre Hnúšťanské bábkové divadlo. Jeho členmi sú zatiaľ piati bábkoherci. "To v podstate aj stačí, keďže naše javisko je maličké a viacerí by sa tam ani nezmestili," dodala Vojenčiaková.

Hnubadlo funguje od septembra tohto roka a aktuálne nacvičuje svoju prvú hru. "Bude to krátka jednoaktovka, s ktorou sa herci predstavia počas vianočného programu. Pripravujú však aj niečo ďalšie, čo by deťom chceli predviesť v lete," prezradila riaditeľka, ktorá je podľa vlastných slov rada, že bábkové divadlo v MsKS opäť funguje. "Máme tu krásne marionety a sála je tiež veľmi pekná, takže bola škoda, že to všetko stálo nevyužité," uviedla.