Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

V Hnúšti zomrelo len šesťtýždňové dieťa na meningokovú meningitídu

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Regionálny úrad verejného zdravotníctva nariadil lekársky dohľad a antibiotickú terapiu všetkým, ktorí prišli s rodinou do kontaktu.

Hnúšťa 17. apríla (TASR) - Po úmrtí šesťtýždňového dieťaťa v Hnúšti nariadil Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote lekársky dohľad v rodine a antibiotickú terapiu. Podľa informácií hovorkyne RÚVZ v Banskej Bystrici Márie Tolnayovej, pitva preukázala, že dieťa zomrelo na meningokovú meningitídu.

RÚVZ monitoruje výskyt tohto ochorenia známeho ako zápal mozgových blán v rámci celkovej hygienicko-epidemiologickej situácie. Odborníci RÚVZ v Rimavskej Sobote ohlásili úmrtie šesťtýždňového dieťaťa z lokality s nízkym hygienickým štandardom.

"Súdnopatologické pracovisko v Banskej Bystrici zistilo Waterhouse - Friderichsen syndróm, teda meningokovú meningitídu. Dieťa priviezla rýchla zdravotná pomoc na detské oddelenie Všeobecnej nemocnice v Rimavskej Sobote 11. apríla v noci s horúčkami nad 40 stupňov Celzia a v zanedbanom stave. Po nasadení infúznej antibiotickej liečby a liekov proti horúčke došlo k prechodnému zlepšeniu jeho klinického stavu, avšak po deviatich hodinách nastalo prudké zhoršenie stavu končiaceho úmrtím dieťaťa. V rámci protiepidemických opatrení bol nariadený lekársky dohľad, vrátane účinnej antibiotickej terapie všetkým ľuďom, ktorí prichádzali s rodinou do priameho kontaktu," dodala Tolnayová.