Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Hodina Zeme vypne osvetlenie na Sídlisku 1. mája vo Vranove nad Topľou

Ilustračné foto Foto: TASR/Eduard Fašung

Cieľom akcie nie je ušetriť energiu za jednu hodinu, ale motivovať ľudí, aby žili rozumnejšie, zodpovednejšie a šetrnejšie voči prírode a životnému prostrediu.

Vranov nad Topľou 16. marca (TASR) – Do nadchádzajúcej celosvetovej akcie s názvom Hodina Zeme sa opätovne zapojí aj Vranov nad Topľou. Informovala o tom hovorkyňa mesta Eva Fedorňáková.

Zámerom akcie je zvýšenie povedomia verejnosti v oblasti klimatických zmien či svetelného znečistenia. Slovensko sa do nej zapojí už siedmykrát. V sobotu 19. marca od 20.30 do 21.30 h symbolicky zhasnú verejné osvetlenia v mestách a obciach, na hodinu zostanú v tme i pamiatky, hotely, bary či predajne. Do akcie sa zapojí viac ako 170 krajín zo všetkých kontinentov našej planéty, uviedol koordinátor Hodiny Zeme – Slovensko Jaroslav Merc.

Vo Vranove nad Topľou sa v sobotu večer vypne verejné osvetlenie v časti Sídliska 1. mája. K účasti na hodinovej akcii pozýva radnica aj verejnosť. „Každý občan mesta sa do Hodiny Zeme môže zapojiť zhasnutím osvetlenia vo svojej domácnosti,“ vysvetlila Fedorňáková.

Dodala, že cieľom nie je ušetriť energiu za jednu hodinu, ale motivovať ľudí, aby žili rozumnejšie, zodpovednejšie a šetrnejšie voči prírode a životnému prostrediu. Možností, ako pomôcť planéte je podľa nej veľa. „Stačí zhasnúť svetlo v miestnosti, kde nikto nie je, viac chodiť peši či na bicykli a menej autom, začať triediť odpad či používať šetrné svietidlá.“