Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Kostol sv. Petra a Pavla v Holiciach obnovia z dotácií

Ilustračné foto. Foto: TASR/Maroš Černý

Cieľom reštaurátorských prác je zabezpečenie známej a doposiaľ prezentovanej výtvarnej výzdoby, zachovanie historických hodnôt a umožnenie verejnej prezentácie umeleckého diela.

Holice 18. augusta (TASR) – Ministerstvo kultúry SR v programe Obnovme si svoj dom na rok 2018 udelilo farnosti Holice dotáciu 10.000 eur na komplexné reštaurovanie interiéru svätyne Kostola sv. Petra a Pavla. Príspevky na obnovu svojich farností získali viaceré farnosti rímskokatolíckej a evanjelickej cirkvi v Dunajskostredskom a Galantskom okrese.

„Ministerstvo kultúry SR udelilo farnosti Holice dotáciu 10.000 eur na komplexné reštaurovanie interiéru svätyne. Celkový rozpočet projektu obnovy svätyne románsko-gotického farského Kostola sv. Petra a Pavla v Holiciach bude stáť 17.800 eur. Spolufinancovanie projektu farnosť Holice zabezpečí z vlastných zdrojov v sume 6800 eur a z dotácie od obce Holice v sume 1000 eur,“ pre TASR uviedol farár Gábor Jankó.

Kostol sv. Petra a Pavla v Holiciach sa tak zaradil medzi deväť rímskokatolíckych a evanjelických farností v Dunajskostredskom a Galantskom okrese (Štvrtok na Ostrove, Michal na Ostrove, Šamorín, Báč, Holice, Sládkovičovo, Jelka, Dolná Streda), ktoré získali dotácie na obnovu svojich fár.

Komplexné reštaurovanie gotickej svätyne v sebe zahŕňa reštaurovanie stredovekých nástenných malieb (13. – 14. storočie), klenby, rebier a bočných stien. V tomto smere sa už uskutočnilo výberové konanie a víťazom sa stala reštaurátorská firma Abot Art, s. r. o., zastúpená Jánom Sikoriakom, ktorý je súčasne vedúcim ateliéru reštaurovania nástenných malieb na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave.

Cieľom reštaurátorských prác je zabezpečenie známej a doposiaľ prezentovanej výtvarnej výzdoby, zachovanie historických hodnôt a umožnenie verejnej prezentácie umeleckého diela.

V kontexte celkovej obnovy sa v ďalšej etape predpokladá realizácia reštaurátorských prác v priestore presbytéria, a to v dolnej časti stien, ktorých sa nepriaznivo dotkli stavebné úpravy, respektíve realizácia sanačných omietok a reštaurovanie nástenných malieb, ktoré boli po odkrytí reštaurované v rokoch 1991 – 1992.

Fresková maľba zobrazuje scény christologického cyklu a scény pašiového cyklu. Na stenách sú sústredené aj niektoré scény mariánskeho cyklu (zvestovanie Panne Márii, narodenie Krista, korunovanie Panny Márie). Vo fragmente je zachovaná scéna Deesis s postavou Krista a s postavami Panny Márie a Jána Krstiteľa s analogickým vyobrazením postáv apoštolov. Na východnej strane sú zobrazené postavy titulárnych svätcov Kostola sv. Petra a Pavla.

Farár Jankó ešte tento rok plánuje i reštaurovanie vitráží z 30. rokov 20. storočia vo farskom Kostole sv. Petra a Pavla v Holiciach s pomocou reštaurátora Ladislava Čerbu. Celkový rozpočet projektu bude 7560 eur, financovanie projektu zabezpečí farnosť Holice z milodarov miestnych farníkov.

Technický stav vitráží je narušený poveternostnými vplyvmi prejavujúcimi sa oslabením olovenej siete a depozitmi na povrchu skiel. Evidujú sa aj drobné mechanické deštrukcie – rozbité sklá.