Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Regióny

Honorárny konzulát Francúzska má zintenzívniť spoluprácu so Slovenskom

Na archívnej fotografii veľvyslanec Francúzskej republiky na Slovensku Christophe Léonzi. Foto: TASR

Veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Léonzi tvrdí, že honorárny konzulát bude v súčinnosti s ambasádou kontaktným bodom pre rozvoj francúzsko–slovenských vzťahov.

Košice 27. marca (TASR) – Odhalením vývesného štítu dnes na Hlavnej ulici v Košiciach slávnostne otvorili Honorárny konzulát Francúzska. Podľa konzula Davida Mortreuxa bude slúžiť najmä občanom Francúzska, ktorí žijú na Slovensku. Budú môcť využívať služby, kvôli ktorým museli cestovať do Bratislavy.

"Ide napríklad o odovzdanie pasu, občianskeho preukazu, alebo aj splnomocnenie, keď nebudú môcť ísť voliť do Bratislavy, najmä teraz, keď sa blížia prezidentské a parlamentné voľby. Budú tu môcť odovzdať splnomocnenie, aby ich hlas sa rátal,“ povedal pre TASR honorárny konzul Mortreux s tým, že sa bude snažiť i o prilákanie francúzskych investorov do Košického a Prešovského kraja.

Veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Léonzi tvrdí, že honorárny konzulát bude v súčinnosti s ambasádou kontaktným bodom pre rozvoj francúzsko–slovenských vzťahov. "Bude sa môcť oprieť o významnú francúzsku prítomnosť na východnom Slovensku, ktorou je Francúzska aliancia v Košiciach. Ďalej sú to mnohé podniky a samozrejme aj vysokoškolské inštitúcie, ktoré už majú úzke vzťahy s Francúzskom," uviedol Léonzi.

Ako poznamenal, honorárny konzul bude zároveň akýmsi styčným dôstojníkom pre francúzskych občanov, ktorí sa na východnom Slovensku usadili alebo prišli na krátkodobý pobyt. "V prípade mimoriadnych situácií to bude on, kto bude reagovať a kontaktovať príslušné slovenské orgány," vysvetlil.

Košice majú podľa primátora mesta Richarda Rašiho stáročia trvajúcu históriu spoločnú s Francúzskom. "Kráľ Karol Róbert a bitka pri Rozhanovciach, potom jeho syn Ľudovít Veľký, ktorý nám v roku 1369 dal ako prvému mestu v Európe erbové listiny a tým sme sa stali prvým mestom v Európe, ktoré získalo svoj vlastný erb. Máme v erbe ľalie z rodu Anjouovcov a o mnoho storočí neskôr, v roku 2013, sme boli Európskym hlavným mestom kultúry spolu s mestom Marseille. Ďalej bilingválne gymnázium, ktoré u nás je, dve stavebné firmy, ktoré sú francúzske, čiže spoločná nielen história, ale aj súčasnosť je veľmi významná a myslím si, že toto je naozaj takým vyvrcholením vzájomných vzťahov," vysvetlil primátor.

"V Košiciach máme mnoho biznismenov z Francúzska. Z môjho pohľadu bude, verím, konzulát otvárať dvere francúzskym investorom na východ Slovenska a pomocou nich sa nám podarí znižovať nezamestnanosť v celom Košickom a Prešovskom kraji, takže to je tiež veľmi dôležitý moment," dodal Raši.