Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Regióny

Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe privítajú asi 2000 účinkujúcich

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Počas troch festivalových dní sa v heľpianskom amfiteátri prestavia folklórne súbory, dedinské skupiny, ľudové hudby, spevácke zoskupenia, hudobníci a speváci.


Banská Bystrica 14. júna (TASR) – Takmer 2000 účinkujúcich vystúpi počas troch dní v 11 scénických programoch na tohtoročnom folklórnom festivale Horehronských dní spevu a tanca v Heľpe, ktorý sa uskutoční 23. až 25. júna.

Ako dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici informovali organizátori, ktorými sú Stredoslovenské osvetové stredisko (SOS) a obec Heľpa, návštevnosť na festivale sa každý rok pohybuje okolo 10.000 ľudí. Veria, že tomu bude tak aj počas tohto 52. ročníka.

Počas troch festivalových dní sa v jednotlivých scénických programoch v heľpianskom amfiteátri prestavia folklórne súbory, dedinské skupiny, ľudové hudby, spevácke zoskupenia, hudobníci a speváci predovšetkým z regiónu Horehronia, horného Pohronia a Podpoľania. Predstavia sa i folklórne kolektívy a sólisti z Gemera, Novohradu, Hontu, Liptova, Oravy, Kysúc, Spiša či Šariša.

Ako konštatovala riaditeľka banskobystrického SOS Mária Palúchová, okrem programov v amfiteátri, pripravili pre návštevníkov viaceré zaujímavé sprievodné podujatia. Na heľpianskom námestí počas víkendu bude tradičný jarmok s prezentáciou remesiel a ľudovej výroby. Chutné tradičné jedlá zasa ponúkne domáca kuchyňa.

Etnografické výstavy s tematikou tradičných výšiviek a paličkovaných čipiek či fotografické výstavy bude môcť verejnosť obdivovať v priestoroch starej fary a drevenice v areáli amfiteátra.

V prvý festivalový večer vystúpia folklórne súbory a sólisti Partizán zo Slovenskej Ľupče, Mostár z Brezna, Poľana z Brna a speváci z Heľpy. Záver večera bude patriť súboru Vranovčan, ktorý prichádza s tragikomédiou smejúcou sa cez slzy pod názvom Zbohom.

Víkend prinesie tradičný jarmok v centre dediny s prezentáciou remesiel a domácej výroby odevu, ukážkami pradenia, tkania, zdobenia, vyšívania a paličkovania. Predstavia sa tiež pohorelskí ovčiari a poľovníci. V programe Prišli hostia zďaleka i zblízka vystúpia folklórne kolektívy a sólisti z rôznych regiónov Slovenska. Kto príde do Kúdeľnej izby do farského dvora, dozvie sa viac o spracovaní ľanu, snovaní, tkaní a viazaní niteľníc.

Medzi súbormi, ktoré budú celý víkend spievať, hrať a zabávať návštevníkov v Heľpe, nechýba ani banskobystrický Urpín a Mladosť či horehronské Vernár, Telgárt, dievčenská spevácka skupina zo Šumiaca, mužská a ženská spevácka skupina z Heľpy, súbory zo Závadky nad Hronom, Polomky, Bacúcha i Braväcova.