Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Regióny

Horná Ves chce nový cintorín, kapacita súčasného jej už nepostačuje

Na snímke sviečky na Cintoríne. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Nový cintorín plánuje obec vybudovať na pozemkoch, ktoré sú vedené ako orná pôda a v súčasnosti sa využívajú na poľnohospodárske účely.

Horná Ves 12. mája (TASR) - Obec Horná Ves v okrese Prievidza plánuje postaviť nový cintorín. Kapacita súčasného pietneho miesta pri kostole jej totiž už nepostačuje. Súčasťou cintorína bude i dom smútku a spevnené plochy. Náklady na realizáciu investície samospráva odhadla na 800.000 eur.

Nový cintorín plánuje obec vybudovať na pozemkoch, ktoré sú vedené ako orná pôda a v súčasnosti sa využívajú na poľnohospodárske účely. Parcely sa nachádzajú na západnom okraji obce, na ľavej strane prístupovej komunikácie do Hornej Vsi, konkretizovala obec v zámere, ktorý predložila orgánom na posúdenie vplyvov na životné prostredie.

"Plánovaná stavba cintorína pozostáva z prístupovej komunikácie vrátane odstavných miest pre návštevníkov cintorína, oploteného areálu a prípojok sietí. Areál pohrebiska tvorí cintorín, kolumbárium - urnové steny a urnový háj," priblížila samospráva.

Súčasťou cintorína bude podľa nej dom smútku, spevnené plochy, prvky drobnej architektúry, priestor na zber odpadu, areálové osvetlenie, rozvod úžitkovej vody, zeleň a návrh organizácie hrobových miest. Areál cintorína sa bude rozkladať na ploche 5696 štvorcových metrov.

Súčasný cintorín sa nachádza medzi kostolom a základnou školou. "Je plne využitý a nastáva problém pochovávania mŕtvych. Podľa možnosti sa opätovne využívajú staršie hroby, kde je možné pochovávať. Vzhľadom na tento stav, ktorý vyžaduje riešenie, sa preto vedenie obce rozhodlo vybudovať na vlastnom pozemku situovanom na okraji obce nový cintorín s domom smútku," zdôvodnila samospráva.

Výstavbu pietneho miesta chce obec zrealizovať v budúcich rokoch.