Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Regióny

Hornú časť hradu Devín začali po rokoch rekonštruovať

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Túto časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008.


Bratislava 4. marca (TASR) – Toto leto by sa návštevníci po rokoch mohli znova dostať na hornú časť hradu Devín, kde je atraktívna vyhliadka na okolie. Začiatkom februára sa totiž začalo s jeho rekonštrukciou. Bratislava získala na obnovu národnej kultúrnej pamiatky takmer 340.000 eur z nórskych fondov a vzhľadom na priaznivé počasie mesto práce odštartovalo skôr. Trvať by mali štyri mesiace. TASR o tom dnes informovala Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.

Práce na hrade sa začali ešte vlani v októbri. Do decembra sa s použitím horolezeckej techniky hradné bralo a hradné architektúry čistili od náletových drevín a skalnej sute. Pracovníci tak museli prejsť 18.000 štvorcových metrov plochy hradu a zdolať prevýšenie asi 40 až 70 bm. Osadil sa i monitorovací systém na zisťovanie pohybu nestabilných častí hradnej skaly, na ktorej je pamiatkovo chránený objekt postavený.

Rekonštrukčné práce sa potom mali začať v polovici marca, mesto však už začiatkom februára odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi. "Teraz nasledujú rekonštrukčné práce, ktoré spočívajú v pamiatkovej obnove hradobných konštrukcií. Ich súčasťou je sprístupnenie horného hradu, obnova komunikačného systému zo stredného hradu na horný hrad i stavebné úpravy na strednej a hornej terase," vysvetľuje Vladimír Gašperák, riaditeľ mestskej organizácie Generálny investor Bratislavy, ktorá robí na hrade stavebný dozor.

Peter Hyross, riaditeľ Múzea mesta Bratislavy, vysvetľuje, že po skončení stavebných prác sa obnovia expozície v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. "To je naplánované na toto leto," podotkol. Plánuje sa tam sprístupniť i najmenší a najnižšie položený jaskynný priestor, ku ktorému sa dosiaľ verejnosť nemohla dostať, a archeologická expozícia bude obohatená aj o geologickú.

Hornú časť hradu uzatvorili pre verejnosť ešte v roku 2008. Počas ďalších dvoch rokov sa tam totiž uskutočnila oprava staticky narušeného hradbového muriva nad prístupovým schodiskom. "Chceli sme sa vyvarovať napríklad prípadu Trenčianskeho hradu, kde padol múr. Mali sme podozrenie, že to vlhne, čo sa neskôr potvrdilo," vysvetľoval Hyross.

Súčasťou rekonštrukcie bol vtedy aj archeologický výskum. Počas neho sa podarilo na strednej a hornej terase objaviť doteraz neznáme architektúry z 13. - 17. storočia. Na strednej terase boli zas odkryté dosiaľ neznáme architektúry zo 14. - 17. storočia. Výskum ukončili a nálezy chceli prezentovať.

V rámci druhej etapy rekonštrukcie sa mala vybudovať prístupová cesta a obnoviť expozícia v podzemných jaskynných priestoroch hradného brala. Od roku 2010 sú však práce pozastavené. "Na dokončenie nezostali finančné prostriedky," dodal riaditeľ. Objavené architektúry potom len provizórne prekryli.

Hlavné mesto Bratislava v apríli 2014 podalo žiadosť a ocitlo sa medzi 13 úspešnými projektmi, ktoré získali peniaze z Nórskeho finančného mechanizmu a Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru. Hyross so zástupcami Úradu vlády SR podpísal v Bytči zmluvu o podpore ešte začiatkom novembra 2014. Mesto na obnovu hradu získalo takmer 340.000 eur a samospráva sa spolupodieľa sumou necelých 60.000 eur. Dodávateľom stavebných a montážnych prác stavby je spoločnosť Hollstav, s.r.o.