Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

HORNÝ BAR: Hlasovali aj klienti domova sociálnych služieb

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie v Hornom Bare Alžbety Varjúovej občania pomerne často využívajú možnosť hlasovania pomocou prenosnej urny.

Horný Bar 9. novembra (TASR) - V Hornom Bare v okrese Dunajská Streda priniesli dnes prenosnú urnu členovia okrskovej volebnej komisie aj do Domova sociálnych služieb pre mentálne postihnutých dospelých mužov. "V zariadení býva 98 chlapov, z toho 14 sú svojprávni. Volebné právo využili z nich štyria," povedala denná zdravotná sestra zariadenia Iveta Menyhártová. Dodala, že pomoc sestry vyžiadali traja, dvaja z nich nevedeli prečítať mená kandidátov. "Som presvedčená, že pritom vedeli, koho idú voliť, zakrúžkovali len tých, ktorých poznali." Pripomenula, že medzi klientmi sú vždy takí, ktorí chcú voliť za každú cenu, iní zas ignorujú voľby. "Dôvody ani v jednom prípade neuvádzajú," konštatovala.

"Prihlásil som sa voliť, aby nám tu bolo lepšie. Zakrúžkoval som len známych. Z kandidátov na predsedu len jedného, ale poslancov nie všetkých, takže tých krúžkov bolo menej," povedal klient domova sociálnych služieb Roman Daniel.

Podľa predsedníčky okrskovej volebnej komisie v Hornom Bare Alžbety Varjúovej občania pomerne často využívajú možnosť hlasovania pomocou prenosnej urny. "Nie sú to len klienti domova sociálnych služieb, ale aj starší, chorí, prípadne nemobilní občania. Ich počet je asi 18 až 20," konštatovala predsedníčka a uviedla, že týždeň pred voľbami sú už známe mená žiadateľov. Pripomenula, že bolo by aj viac odkázaných na prenosnú urnu, ale nie všetci využívajú túto možnosť. "Niekedy ide o ľahostajnosť a nezáujem. Župné voľby sú pre našich občanov nie až také zaujímavé. V prípade komunálnych a parlamentných volieb záujem rapídne stúpa," podčiarkla s tým, že dnes bude pravdepodobne rekordne najnižšia účasť.