Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Regióny

Horské sídla chcú novú vládu upozorniť na aktuálne problémy

Ilustračné foto. Foto: Radovan Stoklasa/TASR, 10. októbra 2001 Foto: TASR-Radovan Stoklasa

Podľa Asociácie horských sídel Slovenska mnohé zákony neberú do úvahy špecifickosť tohto územia. Problémom je napríklad prevádzkovanie verejnej dopravy.



Vyšné Ružbachy 6. mája (TASR) – Zástupcovia Asociácie horských sídel Slovenska (AHSS) chcú upozorniť novú vládu na problémy, ktoré trápia horské sídla. Uviedli ich zástupcovia na dnešnej tlačovej konferencii vo Vyšných Ružbachoch v okrese Stará Ľubovňa.

Našou úlohou je stále pripomínať, obhajovať a presadzovať potreby horských sídel. Mnohé zákony neberú do úvahy špecifickosť tohto územia, či už je to zákon o dani z nehnuteľnosti, zákon o obecnom zriadení, alebo zákon o ochrane prírody a krajiny,“ skonštatoval predseda AHSS Ján Mokoš, ktorý je zároveň primátorom mesta Vysoké Tatry.

Predstavitelia miest a obcí, ktorých nadmorská výška je viac ako 600 metrov nad morom, riešia podobné problémy a to bol aj dôvod, prečo sa spojili do jednej organizácie. „Ako sa hovorí, je to boj na dlhé trate. Možno sa niekomu bude zdať, že prešľapujeme na mieste, ale toto sú problémy, ktoré sa roky neriešili, tak nečakajme, že sa zmenia šibnutím zázračného prútika. Hovorili sme o potrebe vytvorenia centier pomoci lazníckemu osídleniu, nadbytočnej byrokracii, ktorá zaťažuje najmä malé samosprávy. Obyvateľov týchto oblastí trápia aj každodenné problémy, ako je napríklad prevádzkovanie miestnej verejnej dopravy a s tým súvisiaci nedostatok spojov počas dňa,“ uviedol Mokoš.

Rozoberali sa aj tradičné témy ako šelmy žijúce vo voľnej prírode, ktoré sú pravidelnými návštevníkmi v intraviláne miest a obcí, ale aj hľadanie konsenzu medzi ochranou prírody a trvalo udržateľným rozvojom.

AHSS vznikla v roku 2003 ako záujmové združenie právnických osôb. Zakladajúcimi členmi boli obce Bystrá, Demänovská Dolina, Donovaly-Hrabušice, Vysoké Tatry a Zuberec. V súčasnosti má AHSS 118 členov.