Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Záchranári v Tatrách vyslobodzovali turistu v komplikovanom teréne

Tatry, ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ohrozený turista sa nachádzal v severnej stene Štrbského štítu asi 100 metrov nad zemou.

Vysoké Tatry 3. októbra (TASR) - Horskí záchranári zo strediska vo Vysokých Tatrách majú za sebou náročnú záchrannú akciu. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že v utorok (2.10.) okolo obeda oznámil náhodný turista, že sa nachádza na turistickom chodníku vo Vyšnom Kôprovskom sedle a počuje volanie o pomoc.

Pre nepriaznivé poveternostné podmienky, hustú hmlu a dážď, však nedokázal bližšie určiť miesto postihnutého. Na základe tejto informácie začali dvaja záchranári so služobným psom prehľadávať okolie turistického chodníka z Vyšného Kôprovského sedla do Hlinskej doliny. V poobedňajších hodinách sa im podarilo nadviazať s postihnutým kontakt. Ten však bol v komplikovanom horolezeckom teréne v severnej stene Štrbského štítu asi 100 metrov nad zemou.

Do akcie tak bolo nasadených ďalších šesť záchranárov. Pomocou lanovej techniky sa príslušníci HZS dostali k postihnutému, ktorý bol bez vážnejších zranení. Po ošetrení pacienta vykonali záchranári 140-metrový spust. Následne muža transportovali na Popradské pleso, kde ho odovzdali privolanej posádke Rýchlej lekárskej pomoci. Záchranná akcia sa podľa informácií z HZS skončila v neskorých nočných hodinách.