Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Horskí záchranári pomohli turistovi, ktorý uviazol pod Kriváňom

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Záchrannej akcie sa zúčastnili záchranári HZS z Oblastných stredísk Vysoké a Západné Tatry a akcia bola ukončená krátko po polnoci.

Vysoké Tatry 29. januára (TASR) - Horských záchranárov požiadali prostredníctvom tiesňovej linky 112 o pomoc pre slovenského turistu, ktorý si vo štvrtok (28.1.) v poobedňajších hodinách počas výstupu na Kriváň tesne pod vrcholom zlomil stúpacie železo. Podľa informácií z Horskej záchrannej služby (HZS) začal zostupovať na západ žľabom, 50-ročný Prešovčan sa však dostal v žľabe na miesta, kde sú skalné prahy pokryté ľadom.

Jeden ľadopád sa mu podarilo zliezť, no ďalšie už pre vlastnú bezpečnosť zliezť nedokázal, preto požiadal záchranárov o pomoc. Od prijatia tiesňového volania do zotmenia ostávalo niečo málo vyše hodiny, preto sa záchranári rozhodli požiadať o súčinnosť leteckých záchranárov. Prevaľujúca sa oblačnosť a silný nárazový vietor však nedovolil posádke vrtuľníka priblížiť záchranárov do vyšších polôh a vyložil ich na Troch studničkách. Druhá a tretia pozemná skupina záchranárov bola nachystaná na odchod a hneď ako prišla správa, že zo vzduchu záchrana nie je možná, odišli na pomoc. Druhá skupina išla na vrch žľabu, ktorým rovnako ako turista zostupovali.

Po príchode záchranárov k turistovi mu poskytli náhradné mačky, úväz a teplé tekutiny. V ich sprievode zlanil ešte jeden ľadopád, tak aby sa dostali na Stredný poľovnícky chodník. Tretia skupina im išla naproti traverzom z boku žľabu a robila únikovú stopu pre všetkých. Po vytraverzovaní zo žľabu spoločne schádzali po turistickom chodníku na Tri studničky, kde mal turista zaparkované vlastné auto.

Záchrannej akcie sa zúčastnili záchranári HZS z Oblastných stredísk Vysoké a Západné Tatry a akcia bola ukončená krátko po polnoci.