Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Horskí záchranári pomáhali na Malej Fatre dvom poľským turistom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

V noci na hrebeni Malej Fatry fúkal silný nárazový vietor spojený so snežením.

Malá Fatra 29. marca (TASR) - Horskí záchranári z Oblastného strediska (OS) Malá Fatra dnes v ranných hodinách pomáhali dvom poľským turistom.

Tí sa podľa informácií ich príbuznej mali nachádzať medzi Malým a Veľkým Kriváňom na Chrapákoch. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Horskej záchrannej služby (OS HZS).

Poslednú správu mala od nich príbuzná neskoro v noci a ráno jej už neodpovedali na telefonáty ani sms správy.

V noci na hrebeni Malej Fatry fúkal silný nárazový vietor spojený so snežením, preto im boli na pomoc vyslaní štyria profesionálni záchranári.

S Poliakmi vo veku 27 a 28 rokov sa stretli v Sedle pod Kraviarskym. Následne im poskytli zdravotnú starostlivosť a odprevadili ich do Vrátnej, kde mali zaparkované svoje motorové vozidlo.

Pomáhali turistovi, ktorý strávil noc na hrebeni Nízkych Tatier

Horskí záchranári dnes pomáhali v doobedňajších hodinách na Chate Milana Rastislava Štefánika pod Ďumbierom 44-ročnému slovenskému turistovi, ktorý strávil noc na hrebeni Nízkych Tatier. TASR o tom informovalo operačné stredisko Horskej záchrannej služby (HZS).

Turista sa predošlý deň vybral z Čertovice po hrebeni Nízkych Tatier na chatu pod Ďumbierom. Po celej noci strávenej na hrebeni v zlom počasí sa dostal v doobedňajších hodinách na chatu. Turista bol po celej noci vyčerpaný a utrpel omrzliny na dolných končatinách. Záchranári mu na mieste poskytli neodkladnú zdravotnú starostlivosť a pomocou saní ho transportovali na Trangošku, kde bol odovzdaný privolanej rýchlej lekárskej pomoci na ďalšie lekárske vyšetrenia.