Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na cestách v okolí Žiaru nad Hronom hrozí riziko poľadovice

Na snímke dopravná značka v odhrnutom snehu z cesty v obci Motyčky. Foto: TASR/Dušan Hein

Horský priechod Donovaly je uzavretý pre nákladnú dopravu.

Bratislava 29. marca (TASR) - Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý.

Neplatí to na úsekoch D2 Stupava - Lamač, D1 Senec - Horná Streda, Nové Mesto nad Váhom - Beluša, Važec - Jánovce a R1 Trnava - Banská Bystrica, kde je vrstva čerstvého až kašovitého snehu do troch cm.

Ako informuje Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke, všetky cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné, povrch vozoviek na západom a strednom Slovensku je zväčša pokrytý vrstvou čerstvého až kašovitého snehu do troch až piatich centimetrov. Na východe územia sú cesty prevažne suché až mokré. Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko vzniku poľadovice.

Zjazdné sú aj horské priechody (HP), povrch vozoviek je tu pokrytý vrstvou čerstvého prípadne kašovitého až utlačeného snehu do troch centimetrov, okrem HP Biela Hora, Fačkov, Vernár, Pusté Pole, Soroška, Ďurďošík a Dargov, ktorých povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý.

SSC zároveň upozorňuje vodičov, že HP Donovaly je pre nákladnú dopravu nad desať metrov pre husté sneženie uzavretý. Pre vozidlá nad desať metrov je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.

Cesta III/06518 v úseku Banská Štiavnica po križovatku SkY centrum je pre husté sneženie uzavretá pre všetky vozidlá. Premávku riadi Dopravná polícia a cesta je uzavretá do odvolania.

Vplyvom silného vetra sa v okrese Turčianske Teplice na cestách vytvárajú snehové jazyky. Silného nárazový vietor a sneženie sa na ceste II/501 Rohožník - Plavecký Mikuláš podpísali pod tvorbu snehových jazykov a závejov. Na ceste I/2 na nadjazde nad diaľnicou D2 pri Zohore a pri čerpacej stanici Jurki je zase osadené dopravné značenie "Iné nebezpečenstvo" z dôvodu nebezpečných výtlkov.

Cez priechody Veľké Pole a Nová Lehota kamióny neprejdú

Husté sneženie v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica komplikuje dopravu.

Horské priechody Veľké Pole v žarnovickom okrese a Nová Lehota pri Handlovej smerom na Žiar nad Hronom sú uzavreté pre kamiónovú dopravu. Cesta III/06518 od Banskej Štiavnici po križovatku lyžiarskeho strediska je uzavretá pre všetky vozidlá.

TASR o tom informovala dispečerka z Banskobystrickej regionálnej správy ciest, a.s., závod Žiar nad Hronom Ľubica Práznovská.

Dopravné obmedzenie pre kamióny platilo aj na horskom priechode Kremnické bane v žiarskom okrese, tie by však mali byť podľa slov Práznovskej znovu čoskoro sprejazdnené.

"Na cestách I. triedy sa nachádza kašovitá vrstva snehu od dvoch do troch centimetrov, na cestách II. a III. triedy sa nachádza ujazdená vrstva snehu do piatich centimetrov," uzavrela Práznovská.