Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Regióny

Hospodárska situácia Brezna bola zlá, samospráva prijala opatrenia

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Šetríme v každej oblasti, aby výsledok hospodárenia bol tento rok čo najlepší a aby sme si zároveň pripravili východiskovú situáciu do ďalších období, načrtol primátor.

Brezno 7. júla (TASR) – Hospodárenie mesta Brezno sa v uplynulom období ocitlo v kritickej situácii a pre jej zlepšenie muselo nové vedenie v prvom polroku 2015 pristúpiť k viacerým opatreniam. Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil primátor mesta Tomáš Abel.

„Musím konštatovať, že mesto som prevzal v katastrofálnom stave. Uvažovali sme dokonca o situácii, v ktorej by sme neboli schopní vyplácať mzdy zamestnancom alebo by boli reálne ohrozené základné služby pre občanov ako kosenie, osvetlenie či udržiavanie poriadku. Po schválení rozpočtu na rok 2015 sme navyše zistili, že sme zdedili ďalšie záväzky, s úhradou ktorých sme v tomto roku nepočítali. Ich celková výška je 260.000 eur. To je pre nás vzhľadom na náš rozpočet naozaj značná suma,“ konštatoval primátor. Ako dodal, Brezno je štvrtým najzadlženejším mestom na Slovensku a výška jeho dlhu je na úrovni približne 44 % bežných príjmov minulého roka.

Na zlepšenie zlej hospodárskej situácie podnikla samospráva viacero krokov. „Vo februári sme ukončili pracovný pomer s 20 zamestnancami. Bolo to asi najťažšie z rozhodnutí, ktoré som za tento polrok spravil. K 1. júlu sme vykonali organizačné zmeny v príspevkových organizáciách mesta, zrušili sme kultúrne stredisko a športový klub,“ oznámil Abel. Ako však podotkol, žiadna z činností v oblasti kultúry a športu nebola zrušená a po organizačnej stránke prešli buď priamo pod mesto, alebo Technické služby mesta. „Tieto zmeny v personálnej oblasti by od budúceho roka mali priniesť úsporu minimálne 150.000 eur ročne,“ zdôraznil primátor.

Prijaté opatrenia sa ale netýkali len personálnej oblasti. „Vstúpili sme do rokovania s bankami o úveroch, ktoré splácame z minulých období. Rokovania síce ešte nie sú ukončené, ale už v tomto štádiu môžem povedať, že prinesú úsporu viac ako 40.000 eur, keďže sa výrazným spôsobom znížia úrokové sadzby,“ priblížil Abel. Navyše, samospráva po viacerých rokovaniach s obchodnými partnermi získala do tohtoročného rozpočtu o 200.000 eur viac, ako pôvodne počítala, a prehodnocujú sa aj nákupy tovarov a služieb. „Šetríme v každej oblasti, aby výsledok hospodárenia bol tento rok čo najlepší a aby sme si zároveň pripravili východiskovú situáciu do ďalších období,“ načrtol primátor.

Mesto sa muselo uskromniť aj pri údržbe chodníkov a opravách ciest. „Na túto oblasť sa sústredíme v najbližšom období, možno od budúceho roka. Tento rok zabezpečíme aspoň projektové prípravy a všetky úkony, ktoré sú k takýmto investičným akciám potrebné,“ prisľúbil Abel.

Všetky spomínané opatrenia podľa jeho slov umožnia Breznu hospodáriť tento rok stabilne a nebude potrebné zadlžovať ho novými úvermi. „Verím, že zase nevyskočia nejaké skryté míny, ktoré by nám to sťažili. Cieľom je vytvoriť efektívne hospodáriace mesto s kvalitnými službami pre obyvateľov,“ zakončil primátor.