Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Regióny

Hotel Tatra sa vráti k pôvodnému názvu po cisárovnej Sisi

Portrét rakúskej cisárvnej Sisi - Elisabeth Bavorskej. Foto: TASR/Milan Kapusta

Turisti budú môcť po dvojročnej prestávke opäť obdivovať historický rímsky nápis umiestnený na skale vedľa hotela.

Trenčín 23. marca (TASR) – Historický hotel Tatra v centre Trenčína po rekonštrukcii premenujú na hotel Elizabeth. Po takmer storočí sa teda vráti k pôvodnému názvu po obľúbenej rakúskej cisárovnej Sisi – Elizabeth (po maďarsky Erzsébet) Bavorskej. TASR o tom informovala hovorkyňa spoločnosti Synot Holding Magda Pekařová.

"V roku 1920 sa hotel stal vlastníctvom Tatra banky, a preto ho o rok neskôr premenovali na hotel Tatra. My sa chceme vrátiť k pôvodnému názvu a hotel po rekonštrukcii bude vítať hostí pod názvom Elizabeth," uviedla Pekařová.

Spoločnosť Synot Holding ako majiteľ hotela ho začala rekonštruovať pred viac ako rokom a rekonštrukcia, ktorá si vyžiadala investíciu asi 15 miliónov eur, potrvá necelé dva roky.

"Hotel, ktorý po rekonštrukcii poskytne klientom oveľa vyšší komfort vrátane wellness centra, sprístupníme verejnosti po letných prázdninách – 1. septembra tohto roku. Oneskorenie oproti pôvodným plánom spôsobilo dôkladné statické zabezpečenie hotela," priblížila Pekařová.

Zdôraznila, že turisti budú môcť po dvojročnej prestávke opäť obdivovať historický rímsky nápis umiestnený na skale vedľa hotela. "Po dohode s pamiatkarmi bude verejnosti prístupný v čase otváracích hodín hotelových prevádzok," uzavrela Pekařová.

Návrat k pôvodnému názvu hotela víta aj trenčiansky primátor Richard Rybníček. Anglická verzia mena cisárovnej Sisi je podľa neho vznešenejšia ako Tatra. "Mne to neprekáža, pretože je to niečo, čo vracia hotel do jeho tradičnej minulosti spojenej s Rakúsko-Uhorskom. Znie mi to tak monarchisticky a spája sa so Sisi. Je to pekné," povedal Rybníček.

Predaj hotela do súkromných rúk považuje Rybníček za správny krok, mesto by podľa neho nenašlo 20 miliónov eur na rekonštrukciu a nie je ani úlohou mesta, aby robilo hotelierstvo a vlastnilo hotely.