Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Regióny

Hotelová akadémia v Liptovskom Mikuláši dá duálne vzdelávanie prvákom

Ilustračné foto. Foto: TASR - Štefan Puškáš

Novinkou je uzatvorenie zmluvy o duálnom vzdelávaní pre učebné odbory kuchár a čašník s dvoma zamestnávateľmi - Tatry mountain resorts (TMR), a. s., a Eurest, s. r. o.

Liptovský Mikuláš 28. augusta (TASR) - Hotelová akadémia Liptovský Mikuláš (HALM) ponúka žiakom od prvého ročníka možnosť pripravovať sa na povolanie v rámci praktického vyučovania aj pre konkrétneho zamestnávateľa. Novinkou je uzatvorenie zmluvy o duálnom vzdelávaní pre učebné odbory kuchár a čašník s dvoma zamestnávateľmi - Tatry mountain resorts (TMR), a. s., a Eurest, s. r. o.

"Firma TMR si zazmluvnila desať kuchárov, desať čašníkov a pre Eurest - prevádzku Ikea v Liptovskom Mikuláši bude škola vychovávať jedného kuchára. Uvidíme, čo táto spolupráca prinesie. Myslím si, že táto cesta má perspektívu a treba ju vyskúšať," uviedla pre TASR riaditeľka HALM Katarína Uličná s tým, že škola plánuje i v novom školskom roku naďalej vychovávať žiakov aj v spolupráci s ďalšími zamestnávateľmi v regióne Liptova a taktiež vo svojich školských zariadeniach v reštaurácii Mladosť a Tvorba, školskej jedálni a cukrárni.

Ako ďalej priblížila, jednou z jej obáv je rozdielne odmeňovanie žiakov. "Môže to spôsobiť problémy, ak budú deti v nových zazmluvnených firmách odmeňované viac ako ostatné. V dnešnej dobe je, bohužiaľ, všetko o peniazoch. Menšie rozdiely v odmeňovaní boli vždy, aj keď som študovala ja. Avšak v minulosti boli hodnoty v spoločnosti iné a až tak sme na to nepozerali," opísala Uličná. Neraz sa podľa nej stáva, že rodiny sú na peniaze, ktoré deti z praxe prinesú domov, odkázané.

Výhody duálneho vzdelávania sú podľa riaditeľky akadémie značne viditeľné. Zamestnávatelia sledujú vývoj a nové trendy v hotelierstve, ktoré musia kopírovať. "Žiaci majú viac možností prísť počas praxe do styku s moderným zariadením, medzinárodným personálom a klientelou i novými postupmi. V školských laboratórnych podmienkach by sa s ničím z tohto nestretli," skonštatovala.

Nevýhodou môže byť prístup niektorých zamestnávateľov, ktorí študentov zamestnávajú ako lacnú pracovnú silu. "Stane sa, že za dva mesiace letných prázdnin odrobia deti aj 300 hodín. Nie je to správne, musia si predsa aj oddýchnuť," povedala Uličná.

Hotelovú akadémiu v Liptovskom Mikuláši navštevuje približne 500 žiakov z veľkej spádovej oblasti. Do prvého ročníka by malo v školskom roku 2016/2017 nastúpiť 120 študentov. "Otvárame všetky odbory, ktoré sme chceli otvoriť, teda hotelovú akadémiu, pracovníka marketingu so zameraním na cestovný ruch a obchod, kuchárov, čašníkov, cukrárov a aranžérov. Prijali sme žiakov aj do denného nadstavbového štúdia," vymenovala. Oproti predchádzajúcim ročníkom ide o pokles študentov. Spôsobené je to vysokou konkurenciou stredných škôl v okrese a tiež veľmi nízkym počtom žiakov deviatych ročníkov základných škôl.