Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Regióny

Nálezy pod Bratislavským hradom sú pamiatkovo chránené

Na snímke pohľad na Bratislavský hrad. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pri stavebných prácach našli zvyšky múrov a oporných stĺpikov z čias Rímskej ríše.

Bratislava 24. novembra (TASR) – Archeologické nálezy pri výstavbe podzemných garáží v areáli národnej kultúrnej pamiatky Bratislavského hradu nie sú ohrozené. Uviedol to dnes na tlačovej konferencii vedúci kancelárie Národnej rady SR Daniel Guspan. Komentoval tým niektoré medializované pripomienky zo strany verejnosti i poslancov, či výkopové práce neohrozia statiku Bratislavského hradu, respektíve či neohrozia archeologické nálezy z čias keltskej a starorímskej kultúry zo začiatku nášho letopočtu.

Podľa Guspana sa pri stavebných prácach našli zvyšky múrov a oporných stĺpikov z čias Rímskej ríše. „Kancelária NR SR mala niekoľko stretnutí z Krajským pamiatkovým úradom, na ktorých sa stanovil postup prác i ochrana nálezov. Vo výstavbe garáží sa bude pokračovať, ale tak, aby historické nálezy neboli poškodené, niektoré budú premiestnené, iné renovované, aby boli prístupné aj pre verejnosť.“ Podľa Guspana nie sú známe žiadne informácie o tom, že by pri stavebných prácach došlo k narušeniu hradného vrchu, či dokonca hradných múrov.



Okrem skeletov pôvodných keltských a starorímskych stavieb sa na mieste stavebných prác našli aj ďalšie úžitkové predmety, ako napríklad dobové zlaté a strieborné mince či keramické črepy. Po reštaurácii budú tvoriť súčasť zbierky Slovenského národného múzea.

Ochrana historických nálezov by mala byť dokončená začiatkom februára budúceho roku. Garáže by mali byť hotové v marci 2016. „Je predpoklad, že vzhľadom na nálezy i komplikovanejšiu ťažbu podložia sa celkové náklady na výstavbu zvýšia. Na zabezpečenie archeologických pamiatok pôjde 224.000 eur, celkové náklady na výstavbu sú rozpočtované vo výške takmer 1,3 milióna eur. Po dokončení by mali slúžiť pre organizovanú verejnosť – návštevníkov hradu, v obmedzenej podobe aj pre fyzické osoby. Určite nie sú stavané len pre parkovacie potreby poslancov Národnej rady SR,“ uzavrel Guspan.