Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Regióny

Hrad Modrý Kameň otvára v sobotu tohtoročnú letnú turistickú sezónu

Na snímke areál hradu Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese. Foto: TASR- Silvia Tannhauserová

Rekonštrukcia tak sprístupní návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa.

Modrý Kameň 29. apríla (TASR) - Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese otvára v sobotu tohtoročnú letnú turistickú sezónu. Informovala o tom Dáša Ďuríková z Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM).

Okrem stálych expozícií čaká v tejto sezóne návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Nové priestory majú aj pokladnica a predajňa i priestory pre expozíciu vinohradníckej tradície regiónu.

V tejto sezóne pribudla na hrade aj cukráreň. Slúžiť bude aj ako miesto na aktivity a malé výstavy. "V cukrárni Castanea sa zameriame aj na predaj gaštanových špecialít z nášho regiónu. V týchto priestoroch budeme pravidelne organizovať kultúrne podujatia," povedala riaditeľka múzea Helena Ferencová.

Ako dodala, v sezóne záujemcov čakajú tradičné podujatia, napríklad Deň detí, Kultúrne leto, výstavy, koncerty, Vianoce na hrade i nočné prechádzky. "Nové budú workshopy, kurzy a aj aktivity, ktoré sa týkajú gaštanov. Bude to napríklad výroba gaštanovej rolády," priblížila. Pripomenula, že program bude aj v sprístupnenej časti zrúcaniny hradu. "V polovici mája, keď je Noc múzeí a galérií, sa sezóna naplno rozbehne. Tak to bude aj tento rok," spresnila.

V súčasnosti ukončili obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu Modrý Kameň. Rekonštrukcia tak sprístupní návštevníkom aj doposiaľ málo využívané priestory kaštieľa. Projekt nadväzoval na obnovu východného krídla barokového kaštieľa v roku 2017.