Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Regióny

Hrad Revište pri Žarnovici má svojho knižného sprievodcu

Hrad Revište v okrese Žarnovica. Foto: TASR/Dušan Hein

Publikácia vychádza z niekoľkoročných výskumov a bádaní, či už architektonických, historických alebo archeologických výskumov na hrade.

Žarnovica 27. januára (TASR) - Na viac ako 40 stranách predstavuje hradnú zrúcaninu Revište pri Žarnovici publikácia Hrad Revište - Sprievodca po zrúcanine hradu. Podľa Ratibora Mazúra, výkonného riaditeľa Združenia na záchranu hrade Revište, ide o prvotinu, ktorá je určená nielen laickej, ale aj odbornej verejnosti.

Autorom brožúry, ktorú združenie vydalo v spolupráci so Slovenským skautingom, je Martin Bóna. "Publikácia vychádza z niekoľkoročných výskumov a bádaní, či už architektonických, historických alebo archeologických výskumov na hrade," priblížil Mazúr. Čitateľ sa v nej dozvie viac o architektonickom vývoji hradu, jeho význame, ale aj o niekdajších majiteľoch.

"Do budúcnosti plánujeme vydať aj ďalšie publikácie o hrade. O nejaké tri štyri roky, keď sa dokončia archeologické výskumy, plánujeme vydať monografiu o hrade Revište," dodal Mazúr.

Kniha vyšla v náklade 1200 kusov. Združeniu sa na tento účel podarilo získať dotáciu z ministerstva kultúry vo výške 3000 eur. Záujemcovia si môžu publikáciu kúpiť prostredníctvom internetu, nájdu ju aj v reštaurácii priamo pod hradom či v kancelárii Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Gron v Novej Bani.