Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Regióny

Hradné hry Žofie Bosniakovej otvoria výstrely z dela

Hrad Strečno Foto: pmza.sk

Hradné hry Žofie Bosniakovej, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 12. augusta 2012 na hrade Strečno od 9. do 18. hodiny, organizujú Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.

Strečno 7. augusta (TASR) - Výstrely z dela otvoria v nedeľu 12. augusta na hrade Strečno Hradné hry Žofie Bosniakovej, ktoré sú oslavou na počesť patrónky strečnianskeho hradu Žofie Bosniakovej. TASR o tom informovala kultúrna manažérka Považského múzea (PM) v Žiline Adriana Brziaková.

V programe sa podľa nej od 9. hodiny predstavia historické združenia známe nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. „Sokoliari sv. Bavona z Banskej Štiavnice, skupina Tormen z Prievidze, prezentujúca historickú dobovú hudbu predovšetkým z obdobia baroka a divadelné dobové scénky, skupina historického šermu Bojník z Bojníc, obľúbení Strečnianski hradní delostrelci pod vedením kaprála Čara a nakoniec žilinskí Kapri na scéne,“ uviedla Brziaková.

Správkyňa hradu Strečno a organizátorka Hradných hier Katarína Repáňová pripomenula, že hrad po dlhoročných rekonštrukčných prácach sprístupnili prvýkrát ako expozíciu v roku 1995. „V roku 1998 Považské múzeum v Žiline zrealizovalo na hrade prvé podujatie, ktorého hlavným zámerom bolo v divadelných sentenciách priblížiť Žofiu a stredoveký život. Úspech podujatia pod názvom Hradné hry Žofie Bosniakovej motivoval múzeum nielen k organizovaniu ďalších ročníkov, ale predovšetkým k produkcii iných aktivít, ktoré v súčasnosti majú pevnú pozíciu na trhu slovenských kultúrnych udalostí,“ povedala Repáňová.

Hradné hry Žofie Bosniakovej, ktoré sa uskutočnia v nedeľu 12. augusta 2012 na hrade Strečno od 9. do 18. hodiny, organizujú Žilinský samosprávny kraj a Považské múzeum v Žiline.