Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Regióny

Hradné hry Žofie Bosniakovej ponúkli pohľad do histórie hradu

Na hrade Strečno, ktorý patrí Považskému múzeu, sa 12. augusta 2012 konali Hradné hry Žofie Bosniakovej. Návštevníci mohli vidieť ukážky remesiel, divadelníkov, bojovníkov a vyskúšať si streľbu z kuše, či staré hry. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Strečniansky hrad po dlhoročných rekonštrukčných prácach sprístupnili prvýkrát ako expozíciu v roku 1995.

Strečno 12. augusta (TASR) – Do histórie hradu Strečno a života jeho patrónky nahliadli dnes návštevníci desiateho ročníka podujatia Hradné hry Žofie Bosniakovej.

„Hradné hry začali najprv ako divadelné predstavenia. Postupne chceli ľudia zažiť aj zábavu. Tak sme urobili podujatie, na ktorom zažijú zábavu, divadlo a nahliadnu do histórie, ktorá tu bezprostredne bola,“ povedala správkyňa hradu Strečno a organizátorka Hradných hier Katarína Repáňová.

V programe sa podľa nej predstavili Sokoliari sv. Bavona z Banskej Štiavnice, skupina Tormen z Prievidze s divadelnou scénkou Ako sa z katov stali doktori, skupina historického šermu Bojník z Bojníc, obľúbení Strečnianski hradní delostrelci pod vedením kaprála Čara a návštevníkov po hrade sprevádzali členovia žilinského divadelného zoskupenia Kapor na scéne.

Strečniansky hrad po dlhoročných rekonštrukčných prácach sprístupnili prvýkrát ako expozíciu v roku 1995. „V roku 1998 Považské múzeum v Žiline zrealizovalo na hrade prvé podujatie, ktorého hlavným zámerom bolo v divadelných sentenciách priblížiť Žofiu a stredoveký život. Úspech podujatia motivoval múzeum nielen k organizovaniu ďalších ročníkov, ale predovšetkým k produkcii iných aktivít, ktoré v súčasnosti majú pevnú pozíciu na trhu slovenských kultúrnych udalostí,“ dodala kultúrna manažérka Považského múzea v Žiline Adriana Brziaková.