Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Hradom roka v rámci Prešovskej hradnej cesty sa stal Soľnohrad

Na snímke maketa múrov Soľnohradu v obci Ruská Nová Ves, vpravo v pozadí skalnatý hradný vrch Soľnohradu. Foto: TASR/Milan Kapusta

Víťazný hrad získal okrem ocenenia aj finančnú pomoc vo výške 1500 eur na obnovu a propagáciu.


Prešov 10. januára (TASR) – V súťaži o Hrad roka 2016 v rámci projektu Prešovská hradná cesta zvíťazil Soľnohrad, známy tiež ako Zbojnícky hrad, ktorý sa vypína nad obcou Ruská Nová Ves v okrese Prešov. Za Hrad roka mohli hlasovať účastníci III. Hradného plesu, ktorý sa konal v sobotu 7. januára v Prešove, a 42 súťažiacich, ktorí prešli vlani všetkými šiestimi súťažnými hradmi a zaregistrovali sa v prešovskom Mestskom informačnom centre. Ako informoval Martin Sárossy, koordinátor projektu a predseda OZ Rákociho cesta, za Soľhohrad hlasovalo 53 ľudí, na druhom mieste sa umiestnil Šarišský hrad s 38 hlasmi.

O titul Hrad roka bojovali hrady Šariš, Kapušany, Šebeš, Soľnohrad a hrady v Obišovciach a Lipovciach. Víťazný hrad získal okrem ocenenia aj finančnú pomoc vo výške 1500 eur na obnovu a propagáciu, ktorú venovalo OZ Rákociho cesta. Vlani obec Ruská Nová Ves spolu s dobrovoľníkmi naštartovala proces obnovy hradu. Opravili prístupovú cestu, uskutočnili archeologický výskum a domurovali zaniknutú časť južnej hradby. To všetko bez dotácií z programu Obnova kultúrneho dedičstva so zapojením nezamestnaných, z ktorého sú dotované väčšie hrady.

"Tento titul je ocenením úsilia všetkých nadšencov pre záchranu Soľnohradu. Pre náš hrad bola dotácia zamietnutá trikrát. Teraz sme už pripravení lepšie. Máme potrebnú dokumentáciu a ak by sme na štvrtý pokus so žiadosťou o dotáciu uspeli, vedeli by sme na obnove hradu vytvoriť pre nezamestnaných pracovné miesta," uviedol starosta obce Tibor Kollár.

Na hradnom plese zazneli aj zaujímavé informácie o hradoch. Šarišský hrad je zo šestice najväčší, Lipovský najmenší, Kapušiansky najvýraznejší, Obišovský najpôvodnejší, Šebeš najviac vzkriesili z ruín, Soľnohrad je najrozmanitejší.