Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Regióny

Na východnej hranici ubúda nelegálnych migrantov i pašovaných cigariet

Ilustračné foto Foto: TASR/Roman Hanc

Vlani zaznamenali muži zákona väčší počet prípadov pašeráctva, no s menším počtom zaistených cigariet v porovnaní s rokom 2013.

Sobrance 29. januára (TASR) - Policajné štatistiky za vlaňajší rok hovoria o medziročnom poklese nelegálnej migrácie na slovensko-ukrajinskom pohraničí. V oblasti pašeráctva došlo k nárastu prípadov, avšak počty zaistených cigariet boli vlani výrazne nižšie oproti roku 2013.

"Nelegálna migrácia na vonkajšej hranici s Ukrajinou sa z roka na rok znižuje. Kým v roku 2013 tu zadržali policajti Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície (RHCP) Sobrance 395 cudzincov, v roku 2014 to bolo 220 cudzincov, čo predstavuje pokles takmer o jednu polovicu," informovala TASR hovorkyňa sobranského RHCP Agnesa Kopernická.

Medzi zadržanými osobami prevažovali v roku 2013 Ukrajinci, Afganci, Somálčania a Gruzínci, v roku 2014 sa v "top" päťke pohybovali podľa Kopernickej najmä migranti z Afganistanu, Ukrajiny, Somálska, Sýrie a Vietnamu.

Pri monitoringu východnej hranice sa polícia stretáva aj s pašeráctvom. Príslušníci RHCP Sobrance zaistili v roku 2013 v 34 prípadoch celkovo 4.535.500 kusov (ks) cigariet bez kontrolných známok SR, čo z pohľadu colného dlhu predstavovalo sumu 540.369,57 eura.

Vlani zaznamenali muži zákona väčší počet prípadov pašeráctva - 52, no s menším počtom zaistených cigariet v porovnaní s rokom 2013 (2.303.160 ks). Colný dlh vyčíslili na 276.256,25 eura. "Je teda zrejmé, že došlo k zvýšeniu počtu prípadov, ale celkové množstvo zaistených cigariet je oproti roku 2013 nižšie," podčiarkla Kopernická.

Aj vlani sprevádzali nelegálnu činnosť na východnej hranici zaujímavé čísla. "Najväčšiu, 30-člennú skupinu migrantov zadržali policajti RHCP vo vnútrozemí SR, pričom nebolo zistené narušenie vonkajšej hranice v smere z Ukrajiny do SR. Najväčšie množstvo pašovaných cigariet - 300.000 kusov - zaistili na hraničnej rieke Tisa," vyčíslila Kopernická.

Pašeráci to v posledných rokoch skúšali po vode, tunelom, ale aj po vzduchu, čo potvrdzujú skúsenosti mužov zákona. "V predchádzajúcom období sme boli informovaní Štátnou hraničnou službou Ukrajiny o zaistení piatich motorových závesných klzákov - rogál, ktorými sa ukrajinskí kolegovia zaoberali v súvislosti s pašovaním tovaru cez spoločnú hranicu," priblížila hovorkyňa RHCP.

Špekulácie o pašovaní tabakových výrobkov za pomoci bezpilotného zariadenia známeho pod označením dron sa doteraz na východnej hranici nepotvrdili. "Takéto prípady pašovania cigariet neevidujeme," povedala Kopernická. Slovenská strana ale pre možné riziko pašeráctva "vzduchom" pristúpila k modernizácii svojich technických systémov.